SAD otvaraju ambasade,osim u Jemenu

Najveći broj američkih diplomatskih misija na Bliskom istoku i severu Afrike je otvoren, nakon jednonedeljnog zatvaranja zbog opasnosti od terorističkih napada.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 11.08.2013.

11:12

Default images

Otvorena je ambasada u Abu Dabiju i konzulat u Dubaiju, kao i ambasada u Libiji, dok su dipomatska predstavništva u Rijadu i Džedi u Saudijskoj Arabiji i dalje zatvorena. Ta diplomatska predstavništva će biti otvorena 14. avgusta.

Sutra se otvaraju ambasade u Kuvajtu i Bahreinu, dok će zatvorena ostati samo ambasada u Jemenu.

SAD su 4. avgusta zatvorile 19 ambasada i diplomatskih predstavništava širom Bliskog Istoka i Afrike, nakon što su obaveštajne službe presrele mejlove visokih operativaca Al Kaide, iz kojih je moglo da se vidi da oni pripremaju napade.

Američke vlasti su presrele komunikaciju izmedju prvog čoveka Al Kaide Ajmana al Zavahirija i drugih vodećih ljudi ove terorističke grupe, iz koje je zaključeno da se priprema veliki napad.

"Naša ambasada u jemenskoj prestonici Sani će i dalje biti zatvorena zbog mogućnosti terorističkog napada Al Kaide na arapskom poluostrvu", navela je Psaki.

Ona je dodala da će SAD nastaviti da prate situaciju u Sani i Lahoreu kako bi donele odluku kada će ponovo biti otvorena tamošnja diplomatska predstavništva.

U septembru prošle godine islamski ekstremisti napali su konzulat SAD u Bengaziju, ubivši ambasadora Krisa Stivensa i još trojicu radnika ambasade koji su bili agenti Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: