Ugroženo snabdevanje vodom

Lučani i Guča ostali su bez vode zbog kvara na vodosistemu "Rzav", dok Čačak i Gornji Milanovac koriste vodu iz sopstvenih sistema.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 11.08.2013.

16:11

Default images

Na taj način se obezbeđuje trećina potrebne vode, izjavio je direktor "Rzava" Ljubo Lazović.

On je na konferenciji za novinare u Čačku rekao da je Javno preduzeće za vodosnabdevanje "Rzav" obustavilo isporuku rzavske vode Čačku, Gorenjem Milanovcu i Lučanima zbog kvara na magistralnom vodovodu u mestu Prijanovići.

Direktor Javnog preduzeća Vodovod Čačak Zoran Pantović rekao je da će se u narednom periodu, dok sanacija kvara na sistemu "Rzav" ne bude otklonjena, Čačak snabdevati vodom iz sopstvenog sistema, što, međutim, nije dovoljno za normalno snabdevanje grada.

On je ocenio da će građani koji žive u većim visinskim zonama, i stanari viših spratova, ostati bez vode, dok će ostali građani imati vodu sa smanjenim pritiskom.

Pantović je dodao da je Čačku potrebno 400-450 litra u sekundi vode za normalno funkcionisanje, a da "Vodovod" Čačak iz sopstvenih sistema može da obezbedi 150 litara vode u sekundi.

On je istakao da je Zavod za zaštitu javnog zdravlja u Čačku zabranio upotrebu vode za piće do daljeg i dodao da je Vodovod obezbedio cisterne sa pijaćom vodom koje će biti postavljene na više punktova u gradu.

Do havarije na sistemu "Rzav" došlo je danas oko 12.30, i prema rečima rukovodstva tog preduzeća, očekuje se da sanacija kvara počne u toku noći.

Još nije urađena procena štete i ne može da se predvidi kada će kvar biti otklonjen.

Iako su prve procene da će radovi na otklanjanju havarije na magistralnom cevovodu trajati dva do tri dana, gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić, smatra da bi kvar mogao biti otklonjen i pre tog roka.

"Nadamo se da će ti radovi biti izvedeni u toku noći. Pozvali smo izvođača radova "Jedinstvo" iz Užica. Oni će angažovati svoje ekipe dežurne. Angažovaće i agregat ovde, tako da će se stvoriti svi uslovi da se ta cev zameni i do sutra, do jutarnjih časova ovi gradovi dole i ove opštine imaće sigurno zdravu, pijaću vodu".

Arilje i Požega, koji se takođe snabdevaju vodom iz sistema "Rzav", imaju uredno i normalno snadbevanje vodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: