DS: Ministarka napada iz lojalnosti

Reagujući na izjave Zorane Mihajlović, DS kaže da ona iz straha što je njena matična URS isterana iz vlade dokazuje lojalnost SNS-u. Mihajlovićeva odgovorila.

Izvor: B92

Petak, 09.08.2013.

14:37

Default images

"Tužno je što ministarka (Zorana) Mihajlović ima veoma nisku toleranciju prema Vojvodini, njenim građanima i institucijama koje su od vitalnog značaja za život i standard građana, pa je tako zaboravila da je lično ona, novim poskupljenjem struje, doprinela rastu cena i padu životnog standarda”", navodi vojvođanski odbor DS.

“U njenim izjavama izgleda da kritikuje neku daleku, stranu državu, a ne deo sopstvene zemlje", ocenjuje se u saopštenju i dodaje da “pripreme za izbore nisu dovoljan izgovor da se urušavaju institucije, a ukoliko joj vlast u pokrajini ne odgovara, što je politički legitimno, nije legitimno negirati njene građane i njihova ustavna prava”.

U odgovoru ministarki Mihajlović, Pokrajinski odbor DS ističe da “karikirani statistički podaci zacrnjuju sliku svakako teškog života”.

"Ni najbolja vlada, nijedna politika ne može rešiti osnovni uzrok sve težeg života u Vojvodini, zbog činjenice da nisu poštovane ustavne obaveze i garantovani transfer novca (pokrajini iz republičkog budžeta)", navedeno je u saopštenju.

"Poznato je da, kada se izuzmu transferna sredstva, za razvoj Vojvodine, po stanovniku ostaje samo 100 dinara”, navode vojvođanske demokrate i ocenjuju da je ministarka “potpuno u pravu, ovo je za građane Vojvodine jedna od teških godina i najgora republička Vlada koja svoju nesposobnost zataškava neosnovanim napadima na Vojvodinu”.

U saopštenju se dodaje da “rezultate ekonomske, privredne i moralne devastacije njihovih vlada, besmislene ratove i progone, mi smo već preživeli i opet ćemo, uprkos činjenici da je Vojvodina uskraćena za 32 milijarde (dinara) koje joj po Ustavu pripadaju”.

Za samo godinu dana “svojim neradom i neznanjem zatvorili su i upropastili desetine institucija u Vojvodini”, ocenjuje Pokrajinski odbor DS dodajući da se sistemski ruši i gasi sve što “ima imenicu Vojvodina u nazivu, a time se urušava dostojanstvo i život trećine građana Srbije koji žive u Vojvodini”.

U saopštenju se zaključuje da se realan pad životnog standarda, poskupljenja, korupcija, nestručnost i nedostatak hrabrosti da se obračunaju sa kriminalom u sopstvenim redovima neće zataškati orkestriranim napadima na DS i Vojvodinu.

"“Za ministarku je važno da skine ‘političku paučinu sa očiju’ i dobro pogleda svoj dom u čijem rušenju i paljenju aktivno učestvuje"”, navodi Pokrajinski odbor DS.

"Ne zloupotrebljavamo multietničnost"

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da ni ona, ni Srpska napredna stranka čiji je funkcioner, ne učestvuju u zloupotrebi multietničnosti i suživota u Vojvodini i da će uvek braniti interese slabijih i malobrojnih etničkih grupa.

Reagujući na saopštenje DS, Mihajlovićeva je Tanjugu rekla da je bila "vrlo pažljiva kada je davala kvalifikacije u vezi sa Vojvodinom, jer niko ne sme da ima tapiju ili etiketu tolerantnosti suživota".

"Istina je da se u Vojvodini najlošije živi u odnosu na ostali deo Srbije, da je najniži životni standar, cveta korupcija, da je broj nelikvidnih preduzeća povećan za 50 odsto u prethodnih nekoliko godina... Ako imate loše rezultate i to ne priznajete, onda se događa nešto što smo toliko puta imali prilike da gledamo - ono što je najvrednije, a to su multietičnost i suživot, zloupotrebljava se u političke svrhe", rekla je ona.

Mihajlovićeva je istakla da SNS ima pravo i da mora da reaguje ako DS misli da je najjača u političkom smislu, da ima prava da nameće i ekonomske pravce, koji su se, prema njenoj oceni pokazali kao izvor korupcije, navodeći Razvojnu banku kao primer i koji podstiče etičko nepoverenje.

"SNS i ja u tome ne učestvujemo, ali ćemo uvek braniti interese slabijih i najmanje brojnih etničkih grupa, jer oni pre svih nastradaju. Vojvodina je evropska regija i mi zaista želimo evropske vrednosti", zaključila je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: