Obama otkazao sastanak s Putinom

Predsednik SAD Barak Obama odlučio je da se ne sastane odvojeno s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi tokom Samita G20 sledećeg meseca, javlja AP.

Izvor: B92

Sreda, 07.08.2013.

15:00

Default images

Obamino prisustvo na sastanku G20 u Sankt Peterburgu ranije je potvrđeno, ali je sastanak dvojice predsednika bio neizvestan zbog dodatnog zatezanja odnosa SAD i Rusije do kog je dovela odluka Kremlja da odobri privremeni azil bivšem saradniku CIA Edvardu Snoudenu.

Iako proteklih dana ni Obama ni predstavnici Bele kuće nisu želeli da govore o mogućem sastanku sa Putinom u Moskvi, sada su zvaničnici iz Vašingtona potvrdili da su "planovi o njihovom odvojenom susretu otkazani".

"Postoje trenuci kada se oni (ruska vlast) vrate na onaj mentalitet iz Hladnog rata. Ono što ja stalno govorim njima, kao i njihovom predsedniku Putinu jeste da je to prošlost", rekao je Obama gostujući u emisiji čuvenog voditelja Džeja Lenoa.

Obama je takođe indirektno kritikovao Rusiju zbog odnosa prema homoseksualcima, a naveo je i da je "razočaran odlukom Kremlja da odobri azil Snoudenu".

U međuvremenu iz Rusije stiže poruka da je poziv Obami da poseti Moskvu i učestvuje u bilateralnim pregovorima s Putinom i dalje na snazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: