Ko je odgovoran za obezbeđenje?

Nakon ubistva Fedora Frimermana (30), koga je do smrti isprebijalo obezbeđenje splava, svi “peru ruke” od toga ko je odgovoran za “čuvare reda” na splavovima.

Izvor: B92

Utorak, 06.08.2013.

09:04

Default images

U Sekretarijatu za komunalne poslove (Uprava za vode) grada Beograda kažu za "24 sata" da grad nema ovlašćenja da određuje na koji način će se vršiti obezbeđenje nekog splava.

Oni kažu da Grad raspisuje Konkurs na kome kandidati moraju da ispune uslove iz domena opšte sigurnosti splava (komunalni red, protivpožarna zaštita...), ali da pitanje obezbeđenja od drugih lica nije pod njihovom ingerencijom. Zbog toga nemaju ovlašćenja da kažnjavaju vlasnike kluba „Saund“ zbog tragedije koja se dogodila 25. jula kod Starog sajmišta. S druge strane, vlasnici splavova kažu da oni ne određuju obezbeđenje, već da angažuju agencije, a poznato je da one često angažuju osobe sa kriminalnim dosijeima, dok se navijačke grupe, zbog brze i velike zarade, tradicionalno bore za prevlast u ovim poslovima. Od početka letnje sezone, policija je na splavovima intervenisala više stotina puta, ali nikada na poziv obezbeđenja, što je u startu preduslov za tragediju, pišu "24 sata"

"Obezbeđenje retko poziva policiju, već sami rešavaju incidentne situacije, prelazeći često granice svojih ovlašćenja. Njihova dužnost je da problematičnog gosta izbace iz lokala, a ne da se s njim obračunavaju na bilo koji način. Poznato je da se u većini klubova diluje droga, a alkohol služi maloletnicima, pa je logično zašto se je policija nepoželjna", kaže za "24 sata" sagovornik iz PU Beograd i ističe da je najviše incidenata na splavovima izazvalo upravo obezbeđenje.

Nakon tragične smrti Fedora Frimermana, brojne organizacije i političke partije apelovale su na republičku vlast da po hitnom postupku izglasa Zakon o privatnom obezbeđenju, koji se već duže nalazi u skupštinskoj proceduri. Njegovim donošenjem makar bi bilo definisano ko može i na koji način da se bavi ovim poslom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: