BG-Bar: Lokomotiva iskočila iz šina

Lokomotiva voza koji je jutros krenuo iz Beograda za Bar iskočila je iz šina kod Užica. Kako je rečeno za B92, u pitanju je "manji incident" i nema povređenih.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.08.2013.

14:04

Default images

U Železnicama su za B92 potvrdili da je došlo do iskakanja, ali su precizirali da je u pitanju "samo jedna osovina lokomotive" i da su vagoni ostali na pruzi.

"Nesreća je prejaka reč. To vam je kao kada bi automobil jednim točkom sišao sa kolovoza", rekao je portparol Železnica Srbije Nenad Stanisavljević za B92. U vozu je bilo 240 putnika.

U međuvremenu, iz Železnica Srbije saopšteno je da je normalizovan saobraćaj na pruzi Beograd-Bar danas oko 16.30 sati pošto je ekipa
Železnice Srbije u užičkom predgrađu Turica podigla na kolosek lokomotivu koja je iskliznula iz šina tri sata ranije.


U pitanju je brzi voz koji je jutros u 9.10 krenuo iz Beograda za Bar, a incident se desio oko 13 i 30 časova. Nezgoda se dogodila na mestu Turica, gde je maksimalna dozvoljena brzina 20 kilometara na čas.

U sastavu voza, kako se precizira iz ŽS, pored lokomotive, bilo je još šest vagona, četiri za prevoz putnika, vagon restoran i vagon za prevoz automobila, i ni jedan od njih nije uskliznuo sa šina. "Vagoni s putnicima biće vraćeni u železničku stanicu Užice, kako ne bi čekali na otvorenoj pruzi", piše u saopštenju.

Saobraćaj na barskoj pruzi sada se nesmetano odvija, pa će svi večerašnji vozovi između Beograda i Bara krenuti po redu vožnje, kaže Železnica. "Na ovoj deonici voz mora da uspori. Kada je lokomotiva iskliznula, voz je nastavio blago kretanje još desetak metara i stao, ali nije bilo naglog kočenja", svedočili su kondukteri.

Na katastrofalno stanje barske pruge, koja je izgrađena sedamdesetih godina prošlog veka i od tada nije bilo ozbiljnog ulaganja u njenu rekonstrukciju, godinama su upozoravali užičke mašinovođe, čak su zbog toga i štrajkovali, ali i pored obećanja prethodnih poslovodstava tog javnog preduzeća stanje se nije popravilo.

Novi direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović, boraveći u martu ove godine na Mokroj gori, istakao je da će prioritet tog preduzeća biti Koridor 10, kako međunarodni vozovi ne bi mimoišli Srbiju, ali je najavio i to da će naredne godine početi i rekonstrukcija barske pruge u dužini od 277 kilometara, za šta je novac, kako je rekao, obezbeđen iz ruskog kredita, podseća list Danas.

Vozovi "jure" u proseku 42km/h

Prosečna starost srpskih pruga je 42 godine, dok je većina voznog parka stara i do 30 godina.

Vozovi se na srpskim prugama u proseku kreću "nadzvučnim" brzinama i do 42 kilometra na sat, dok je u zemljama Evropske unije prosečna brzina vozova između 200 i 300 kilometara na sat, a u Japanu oko 300 kilometara na sat.

Inače, kako su ranije rekli iz Železnica, na 34 odsto pruge brzina je manja od 60 kilometara na sat, a na samo tri odsto veća od 100 kilometara na sat.

O katastrofalnom stanju u srpskoj železnici najbolje govori podatak da tek na svakom petom, od 2.138 pružnih prelaza u Srbiji, postoji rampa, branik ili polubranik. Za opremanje samo jednog prelaza potrebno je oko 150.000 evra. Jedan od najčešćih uzroka nesreća je i loša preglednost prelaza, jer su obezbeđeni samo klasičnom drumskom signalizacijom - znakom "stop" i Andrejinim krstom, piše Danas.

Na mnogim mestima, i kada postoji, rampa ne radi baš svaki put. Ekipa TV B92 zabeležila je nedavno takav slučaj u mestu Ratkovo u Vojvodini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: