Svađa DS-SNS oko "Oluje"

DS smatra da svaka godišnjica "Oluje" mora da bude iskorišćena kako bi se poboljšao položaj izbeglih Srba. SNS poručuje da je DS-u bolje da ćuti.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.08.2013.

14:08

Default images

Iz DS navode da Hrvatska ništa nije do sada uradila dovoljno na tome da kazni počinioce zločina nad Srbima.

"Hiljade ubijenih i stotine hiljada prognanih su bili žrtve planirane akcije hrvatske vojske, ali i politike Beograda devedesetih. Hrvatska do sada nije uradila dovoljno na tome da kazni počinioce stravičnih zločina nad Srbima", navodi se u saopštenju DS.

DS ističe da je, sa druge strane, državni vrh Srbije devedesetih Srbe gurnuo u rat, a ništa nije učinio da ih od progona zaštiti.

"Srbija je zbog toga unazađena decenijama i dobar deo političara koji su danas na vlasti za to snose odgovornost", rečeno je u saopštenju u kome se dodaje da Srbija i Hrvatska moraju iskreno da rade na tome da svakodnevicu ljudi koji žive na prostorima gde su se odigravali ti stravični zločini učine boljom.

SNS je odgovorila na saopštenje DS-a da je ova stranka "još jednom pokazala da je stranka antidržavnih interesa, i stranka koja se rukovodi isključivo ličnom i partijskom koristi". "Srpska napredna stranka pita Demokratsku stranku šta je uradila u prethodnih 12 godina na poboljšanju položaja našeg naroda u Hrvatskoj, ali i na poboljšanju položaja izbeglih Srba iz Republike Srpske Krajine? Pošto je odgovor potpuno jasan, Demokratska stranka je uvek radila samo za sebe, a direktno protiv našeg naroda, molimo Demokratsku stranku da ćuti, jer će time zaštiti preostalih deset odsto birača, a ukoliko to ne uradi, ostaće bez ikoga ko će takvu politiku da podržava", navodi se u saopštenju SNS.

Na ovo saopštenje reagovale su demokrate. DS smatra da bi SNS trebalo da bude sramota da bilo kome drži pridike o ratovima devedesetih.

"Vaši lideri su pozivali na granice Velike Srbije od Karlobaga do Virovitice, vi ste gospodo pozivali na rat i tvrdili da je Skupština sigurna kuća Ratka Mladića, za razliku od DS koja je od osnivanja vodila politiku pomirenja i saradnje u regionu, uz zaštitu legitimnih interesa srpskog naroda mirnim putem", navodi se u saopštenju DS.

Usledilo je novo saopštenje naprednjaka u kome se navodi da je Demokratska stranka sramota Srbije.

"Demokratska stranka je bila, a i danas je, najizraženiji protivnik Srbije i njenih interesa u svakom pogledu. Srećom, DS danas predstavlja jednu marginalnu političku organizaciju, koja Srbiji nikada više neće moći da naudi." U vojno policijskoj akciji "Oluja", koja je počela 4, a završila se 5. avgusta 1995. godine, prema podacima Dokumentacionog centra "Veritas", ubijeno je najmanje 1.886 osoba srpske nacionalnosti i proterano najmanje 250.000 stanovnika bivše Republike Srpske Krajine.

Među stradalima je 1.196 civila, od čega 540 žena. Prema istim podacima 943 osobe se još vode kao nestale.

Odluka o početku akcije "Oluja" je, na predlog tadašnjeg komandanta sektora Jug, hrvatskog generala Ante Gotovine, doneta na Brionima 31. jula 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: