SAD darežljive prema vojsci HR

Hrvatska vojska nabavlja više od 500 različitih vozila i haubica, a SAD će im pokloniti veliki deo oklopnih vozila, piše Jutarnji list.

Izvor: RTS

Nedelja, 04.08.2013.

20:57

Default images

Pregovara se i o nabavci nekoliko brodova, prenosi RTS pisanje zagrebačkog lista.

Veliki deo tih vozila, navodi list, Hrvatska vojska dobiće kao donaciju u sklopu vojne pomoći od SAD, dok će logistička vozila biti dopremljena iz Nemačke.

Američki Senat već je odobrio isporuku 120 lakih oklopnih vozila M-ATV i oko 50 oklopnih vozila MRAP, od kojih je i deo medicinskih.

Prema informacijama zagrebačkog lista, naknadno je iz Hrvatske u SAD otišao zahtev za dodatnih oko 40 vozila M-ATV o kome Senat tek treba da raspravlja.

Vozila će Amerikanci dati besplatno, a Hrvatska će, najverovatnije, morati da plati prevoz, piše Jutarnji, navodeći da se vozila nalaze na više lokacija u svetu.

Vojska SAD ponudila je Hrvatskoj i nekoliko obalnih patrolnih brodova, o čemu se još razgovara. Vojna pomoć SAD Hrvatskoj premašiće dosadašnju ukupnu vrednost od 80 miliona dolara.

Američka pomoć iskoristiće se i za konačno stavljanje u potpunu operativnost pomorskih radara Peregrine na Lastovu, Visu, Dugom otoku i Mljetu.

Vojska SAD za svaki komad uniforme i druge opreme koju MORH kupi za vojnika u Avganistanu uplaćuje sredstva, pa se na kraju prošle godine skupilo 7,5 milina dolara.

Taj novac će, piše zagrebački list, biti utrošen za radare koji će napokon biti stavljeni u funkciju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: