"Dinkića nikada ne treba otpisati"

Izlazak URS-a iz Vlade, sukob Dinkića sa Ivicom Dačićem, ali i dalje dobri odnosi sa Aleksandrom Vučićem neće uticati na rast rejtinga URS-a, piše "Danas".

Izvor: Danas

Nedelja, 04.08.2013.

19:11

Default images

Pojedini sagovornici ovog lista vide šansu za ovu partiju upravo u opozicionom delovanju.

U jednom se ipak svi slažu, a to je da se "s Dinkićem nikada ne zna". Kako ističu, uprkos konstantno niskom rejtingu, Dinkićeva stranka uvek u predizbornoj kampanji "izbaci keca iz rukava" i višestruko uveća podršku na izborima.

Svetlana Logar iz agencije Ipsos stratedžik marketing kaže za Danas da ona ne očekuje da se mnogo promeni položaj URS-a na političkoj sceni u narednom periodu, jer je "Dinkićev rejting veoma nizak i veliki broj građana ocenjuje da on nije doprineo radu ove vlade". Ona dodaje da uprkos trenutnim dešavanjima "nema prostora za dramatične promene".

Na pitanje Danasa kakve bi bile šanse ove partije na nekim sledećim izborima u Srbiji, Logareva odgovara da je to teško reći, jer smo trenutno daleko od izbora.

"Na osnovu ranijih iskustava, Dinkić je u predizbornim periodima uvek reorganizovao stranku i pomoću neke varijante uspevao da uđe u parlament. I dosad mu je to uvek uspevalo, videćemo da li će i sledeći put. Druga varijanta je da je Dinkić ipak sve potrošio i da će sledeći put možda ostati i bez mesta u parlamentu. Teško je to sada reći", napominje Logareva. Sličnog mišljenja je i Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli, koji navodi za Danas da je rejting URS dosta nizak, odnosno da je ispod cenzusa, pa da je teško za očekivati veće promene. Prema njegovoj oceni, u ovoj situaciji je gotovo nemoguće da URS na sledećim izborima pređe cenzus, osim "ukoliko ne izvuče ponovo nekog zeca iz šešira".

"Teorijski gledano, rejtingu bi moglo da pomogne to što će Dinkić sada slobodno moći da kritikuje vlast, što uvek donosi poene. Međutim, zbog uzajamno blagih reči između njega i Vučića to neće moći, već moći da se usredsredi samo na SPS", napominje Vukadinović.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe za Danas da je o teško proceniti sada kako bi čitav razvoj situacije o rekonstrukciji mogao da se odrazi na rejting Dinkića i URS-a. Ipak, on smatra da bi rejting mogao da podigne jedino kada bi ostao na vlasti, mada i boravak u opoziciji otvara prostor da se nametnu imajući u vidu da je opoziciji u krizi. Što se novih izbora tiče, Stanković objašnjava da bi šanse imali ukoliko pronađu neki specifičnu temu.

S druge strane, Marko Blagojević iz Centra za slobodne izbore i demokratiju ukazuje za Danas da, prema poslednjih nekoliko istraživanja rađenih pre izlaska URS iz Vlade, partija Mlađana Dinkića "relativno dobro stoji - na oko pet odsto". To je, kako kaže, neuobičajene situacija, jer se ova partija kao G17 plus u periodima između izbora oko dva do tri odsto. On dodaje da URS ima velike šanse da se iskaže kao ozbiljna opozicija, imajući u vidu da najveća opoziciona stranka DS "nije toliko glasna".

"Ova situacija bi možda pomogla Dinkiću i URS da očuvaju svoj rejting, jer nije bio izložen smislenim napadima, kao što su ga u prethodnom mandatu agresivno napadali naprednjaci", objašnjava Blagojević. Prema njegovim rečima, "Dinkića nikada ne treba otpisati", jer ima sposobnost da se regeneriše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: