"Pozdravljamo akciju uprave KCS"

NVO Doktori protiv korupcije pozdravila "odlučnu antikoruptivnu aktivnost" uprave KCS, koja je podnela krivične prijave protiv 15 osumnjičenih za malverzacije.

Izvor: Tanjug

Subota, 03.08.2013.

15:11

Default images

Ova organizacija je, u saopštenju za medije, istakla da je uprava KCS na ovaj način pokazala "celokupnoj javnosti da stav 'nula tolerancije prema korupciji' postaje norma u najelitnijoj zdravstvenoj stanovi u Srbiji" i da zaslužuje sve pohvale i podršku kao "jedini put ozdravljenja srpskog zdravstva od sistemske korupcije".

"Doktori protiv korupcije", međutim, navode da ovaj slučaj, istovremeno, ukazuje na potpunu pasivnost Ministarstva zdravlja u cilju suzbijanja institucionalne korupcije u zdravstvu.

"Podsećamo da smo Ministarstvu dostavili potpuno dokumentovane predmete: od slučaja trgovine listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine, preko slučaja kristalizacije rastvora za dijalizu u Kraljevu do trgovine pogrebnika sa službom hitne pomoći u Beogradu", ističe se u saopštenju.

Ova NVO smatra da Ministarstvo, iako ima sve potrebne dokaze za podnošenje krivičnih prijava po službenoj dužnosti za ove, ali i mnoge druge afere, "uporno izbegava da reaguje kao organ državne uprave u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i time nanosi ogromnu štetu celom zdravstvenom sistemu".

"Politika ignorisanja i nečinjenja navodi na sumnju da je u samom Ministarstvu zdravlja zapravo epicentar korupcije u zdravstvu", smatraju "Doktori protiv korupcije".

Ova organizacija ističe da je, u trenutku kada je borba protiv korupcije nacionalni prioritet i preduslov otvaranju uspešnih pregovora sa Briselom, neophodno potpuno prekinuti dosadašnju praksu, jer ona, "osim što dovodi do teških posledica po zdravlje građana, predstavlja nepremostivu prepreku Srbiji na putu ka EU".

Uprava Kliničkog centra Srbije podnela je juče krivične prijave protiv 15 osoba, među kojima je i Đorđe Bajec, zbog sumnje u malverzacije pri isplatama za dopunski rad, čime je država oštećena, kako se sumnja, za 2,1 milion evra.

Bivši direktor KCS dr Đorđe Bajec, u saopštenju dostavljenom B92 ovim povodom, kazao je da je ukazivao na zloupotrebe i da podržava proces da se utvrdi istina o dopunskom radu na Klinici za kardiologiju KSC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: