Edvard Snouden: Hvala Rusiji

Bivši saradnik CIA Edvard Snouden zahvalio se Rusiji jer mu je odobrila privremeni azil i optužio američke vlasti za nepoštovanje međunarodnog prava.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.08.2013.

18:37

Default images

"Tokom poslednjih osam godina mogli smo da vidimo da administracija (predsednika SAD Baraka) Obame nije pokazala poštovanje međunarodnih i domaćih zakona, ali je pravda na kraju pobedila", rekao je Snouden u prvom javnom komentaru od kada je napustio moskovski aerodrom Šeremetjevo, objavljenom na vebsajtu Vikiliks.

Rusiji je zahvalio i Edvardov otac Lon Snouden, rekavši za rusku televiziju da je "bitka" njegovog sina da objavi osetljive informacije završena.

"Veoma sam zahvalan Rusiji. Bila je ovo zaista duga nedelja. Volim svog sina", rekao je Lon Snouden za ruski Kanal 24, pošto je Edvard Snouden izašao iz tranzitne zone s aerodroma, s papirima koji mu garantuju jednogodišnji azil u Rusiji.

Stariji Snouden prvi put se pojavio na ruskoj televiziji u sredu, pružajući podršku sinu, u nadi da on gledati emisiju, podsetio je AFP.

Podržavši odluku sina da objavi poverljive informacije o operacijama SAD u svetu, Lon Snouden je rekao da je Edvardova uloga u tom postupku završena.
Foto: Beta, AP
"Za mog sina to je uglavnom gotovo", rekao je Lon povodom komentara na Tviteru objavljenog na Vikiliksu koji glasi - "Dobili smo bitku - a sad treba i rat!".

Lon Snouden je, međutim, nagovestio da će taj rat biti vođen bez Edvarda, kao i da je njegov postupak bio "nesebični čin da se istina podeli s drugima".

Jednogodišnji azil koji je Rusija danas dodelila Snoudenu u ovom slučaju traje do 31. jula naredne godine, ali može biti produžen.

Rusija je ranije istakla da neće predati Snoudena Vašingtonu, koji ga traži zbog odavanja poverljivih informacija Vlade SAD medijima, a Bela kuća je više puta istakla da bi Snouden trebalo da bude vraćen u SAD kako bi se suočio sa optužbama.

Kremlj je, takođe, poručio da odnosi Rusije i SAD neće trpeti zbog ovog "relativno beznačajnog" slučaja.

Snouden je najpre krajem maja otišao u Hongkong, odakle je "Gardijanu" dao informacije o tajnom američkom programu za špijuniranje na internetu "Prizma".

"Očekivan potez Moskve"

Moskva je uradila nešto što je sasvim očekivano, i Beloj kući je bilo jasno da će Snouden, bar na neko vreme, dobiti azil, budući da su i neki visoki zvaničnici SAD govorili da bi i oni to isto uradili da se na njihovoj teritoriji slično desi sa ruskim državljaninom, kaže spoljnopolitički novinar lista Politika Nenad Radičević.

Radičević ocenjuje da ovo zateže odnose dve sile, i podseća da su rusko-američki odnosi ionako zategnuti, između ostalog i oko pitanja Sirije.

Ipak, ovaj slučaj se razlikuje od nekadašnjih prebega špijuna, za vreme Hladnog rata, kaže Radičević i dodaje da Rusija nije neko ko je priželjkivao Snoudena na svojoj teritoriji.

Ono što je Snouden otkrio nije otkrio zarad Rusije, nego zarad javnosti, i nije u pitanju neki ruski revanš, ali će Rusija to svakako koristiti, rekao je Radičević u Vestima B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: