Srbija: Strah od porođaja vikendom?

U GAK “Narodni front”, u kome je za vikend umro jedan blizanac, vikendom dežura samo osam do devet lekara od ukupno 80, saznaje Blic u tom porodilištu.

Izvor: Blic

Petak, 02.08.2013.

23:05

Default images

Slična situacija je i u ostalim porodilištima Srbije.

Kako se zna da su porodilišta gotovo prazna neradnim danima, nema trudnice koja ne moli Boga da porođaj ne krene za vikend.

Prošlog vikenda kada je dr Zagorka Milovanović odbila da uradi carski rez Branisalvi B, majci blizanaca, nakon čega je jedan beba umrla, u GAK “Narodni front” dežuralo je svega osam ginekologa. Prof. dr Željko Miković, koji je tog vikenda bio glavni dežurni, kaže da taj broj lekara može da pokrije sve pacijente u bolnici.

"Vikendom se ne rade pregledi i operacije, primaju se samo hitni slučajevi. Dežurstvo je velika odgovornost i kada se završi, osećaj je kao da ste izašli iz rudnika ", kaže dr Miković.

Direktorka Lekarske komore Srbije dr Tatjana Radosavljević kaže da je po pitanju dežurstava situacija kritičnija u unutrašnjosti.

"Neke bolnice prestaju da plaćaju dežurstva lekarima jer je za to budžet smanjen. U tim bolnicama uvedena je pripravnost, odnosno lekar nije u bolnici, već dežura kod kuće, a u bolnicu se poziva samo ako se nešto hitno dešava ", kaže dr Radosavljević. Ministarka zdravlja, prof. dr Slavica Đukić Dejanović kaže za Blic da su direktori bolnica odgovorni za organizaciju posla tokom vikenda.

"Stepen sigurnosti pacijenata i tada mora da bude na visokom nivou. Direktori su odgovorni i moraju stručno da predvide šta se u tim danima može dogoditi i da adekvatno reaguju", kaže ona.

Direktor Ginekološko-akušerske klinike u Nišu dr Bojan Lukić kaže da na klinici svakog dana, kao i vikendom i praznicima dežura po četiri ginekologa, što je procenjeno kao dovoljna broj.

U novosadskoj Betaniji ima ukupno 48 ginekologa, dok vikendom radi četiri ginekologa specijaliste i jedan specijalizant.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: