Snouden izašao sa aerodroma

Bivši saradnik CIA Edvard Snouden dobio je dokumenta od ruskih vlasti i konačno napustio moskovski aerodrom "Šeremtjevo". Odobren mu je jednogodišnji azil.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.08.2013.

13:56

Default images

Kako navodi Rojters, u pitanju je privremeni azil, a Snouden je dobio status izbeglice.

Snoudenov pravni zastupnik Anatolij Kučerena je izjavio da je predao dokumenta ruske imigracione službe svom klijentu, a zatim je i za BBC potvrdio da je Snouden izašao sa aerodroma na kom je "zatočen" još od 23. juna, kada je stigao iz Hongkonga kako bi nastavio put ka Kubi.

Kučerena je takođe rekao i da je njegov klijent spreman da se obrati medijima, ali da mu je potreban jedan dan da se adaptira.

"Lokacija na kojoj se on trenutno nalazi neće biti objavljena", kazao je Kučerena i dodao: "On je najtraženija osoba na svetu i njegova sigurnost je prioritet."

Aerodromski zvaničnici su potvrdili da je Snouden napustio zgradu u 14 časova po lokalnom vremenu, a uprkos tome što na "Šeremetjevu" svakodnevno boravi veliki broj novinarskih ekipa, niko nije uspeo da ga primeti.

Kučerena je novinarima pokazao fotokopiju privremene vize za Snoudena, po kojoj on može ostati u Rusiji najdalje do 31. jula 2014, s tim da se njegov status azilanta može godišnje produžavati, ukoliko on to bude zatražio.

Sa ovim, legalnim dokumentom, s kojim će godinu dana boraviti u Rusiji, Snouden ne može biti izručen SAD, čak i ako Vašington podnese službeni zahtev. On može biti predat američkim vlastima jedino ukoliko to sam zatraži, prenosi Raša tudej. Analitičari ističu da će odluka Rusije da definitivno dodeli azil Snoudenu dodatno zategnuti odnose sa SAD. Na drugoj strani, iz Kremlja je odmah stigla poruka da "odnosi sa SAD neće trpeti", što je i više puta jasno izrečen stav, ali i nastojanje predsednika Vladimira Putina.

Snouden je 12. jula, nakon višenedeljnog "natezanja", odlučio da ipak zatraži azil od Rusije i poručio da će prihvatiti uslove ruskog predsednika Vladimira Putina da "obustavi delovanje koje šteti SAD".

Iz administrativnih razloga i trajanja procesa (tri meseca, u odnosu na šest meseci) opredelio se za privremeni azil, koji će moći da bude produžavan na po jednu godinu svake godine.

Hronologija slučaja Snouden

  • 5. jun: Gardijan je objavio da NSA prati komunikaciju miliona Amerikanaca
  • 6. jun: Detalji programa NSA objavljuje Gardijan i Vašington Post
  • 9. jun: Gardijan objavljuje da Edvard Snouden izvor informacija i da je sam tražio da njegovo ime bude obelodanjeno
  • 14. jun: SAD podnosi krivičnu prijavu protiv Snoudena
  • 23. jun: Snouden napušta Hong Kong
  • 2. jul: Prizemljen avion predsednika Bolivije Eva Moralesa zbog sumnje da je u njemo Snouden
  • 6. jul: Bolivija, Venecuela i Nikaragva ponudile azil Snovdenu
  • 12. jul: Snouden je održao konferenciju za novinare na na kojoj je saopštio da je zatražio azil od Rusije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: