Otac Snoudenu: Ostani u Rusiji

Otac Edvarda Snoudena posavetovao je svog sina da ostane u Rusiji, u kojoj je tražio privremeni azil.

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2013.

08:34

Default images

"Ed, sve je dobro kod nas, volimo te i nadam se da ćemo te uskoro videti. Ali pre svega želimo da budeš bezbedan", rekao je Ron Snouden u intervjuu za televiziju Rusija 24, koju njegov sin može da gleda.

Stariji Snouden ocenio je da Rusija ima mogućnost da zaštiti Snoudena, bivšeg konsultanta američkih obaveštajnih službi, koji je obelodanio da vlada SAD vodi program nadzora komunikacija u zemlji i inostranstvu.

"Da sam na njegovom mestu, uvažio bih ponude Venecuele, Ekvadora i Bolivije, ali videli smo šta se nedavno desilo sa avionom bolivijskog predsednika Eva Moralesa", rekao je otac begunca.

Snoudenov otac je danas izjavio da je spreman da pristane na zahtev Federalnog istražnog biroa (FBI) da odleti u Moskvu i vidi svog sina, ali prvo želi da zna šta obaveštajni organi od njega traže.

Loni Snouden je u intervjuu ruskoj državnoj televiziji "24" rekao da mu je FBI "pre nekoliko nedelja" sugerisao da bi trebalo da otputuje u Moskvu da bi razgovarao sa svojim sinom, kojem u SAD prete optužbe za špijunažu zato što je razotkrio postojanje tajnog programa američke vlade za nadzor elektronskih i telefonskih komunikacija u svetu, preneo je Rojters.

Njegov otac je istakao da nije imao direktan kontakt sa njim od kada je u Moskvi. "Pre nekoliko nedelja mi je FBI predložio da otputujem u Moskvu, ali još nisam odbio taj predlog", rekao je Loni Snouden i dodao da bi prvo želeo da zna šta FBI od njega želi.

Moralesov avion je morao da sleti u Beč na putu nazad u Boliviju iz Moskve jer nekoliko evropskih zemalja nije dozvolilo da preleti preko njihovog vazdušnog prostora sumnjajući da se Snouden nalazi u letelici. Avionu bolivijskog predsednika bilo je dozvoljeno da nastavi put tek posle 13 sati zadržavanja u Beču.

Edvard Snouden blokiran je u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma od 23. juna i tražio je privremeni azil u Rusiji. Vašington traži da bude izručen u SAD, gde je osuđen za špijunažu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: