Prekid sporazuma ako bude hapšenja

Tim za sprovođenje Briselskog sporazuma upozorio visokog predstavnika Evropske unije da će prekinuti primenu ukoliko Priština nastavi da hapsi Srbe.

Izvor: Beta

Sreda, 31.07.2013.

15:00

Default images

Tim čine Srbi s Kosova izabrani tokom pregovora u Briselu: Igor Kalamar (Kosovska Mitrovica), Dragan Jablanović (Leposavić), Ljubomir Marić (Zvečan) i Dejan Radojković (Zubin Potok).

Članovi tima su, kako se navodi u njihovom saopštenju, juče razgovarali sa visokim predstavnikom EU za Kosovo Samuelom Žbogarom i njegovim saradnicima i uputili oštar protest zbog "neopravdanog i nezakonitog hapšenja Srba sa severa Kosova i Metohije".

"Dogovoreno je da visoki predstavnik EU preduzme odgovarajuće korake kod nadležnih organa u cilju razrešenja situacije oko hapšenja i hitnog puštanja iz pritvora svih uhapšenih, a da nadležni pravosudni organi u skladu sa zakonom nastave postupke protiv privedenih ako za to ima osnova", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je zajednički konstatovano da Euleks "ubuduće ne sme samoinicijativno, a pogotovu ne sa pripadnicima KPS-a iz južnog dela
Mitrovice, da preduzima nikakve radnje bez koordinacije i asistencije komandira KPS-a iz regiona severne Kosovske Mitrovice".

U saopštenju se dodaje da je imenovanje šefa operacija KPS-a za region severa KiM, koje je sproveo ministar policije Kosova, suprotno
Briselskom sporazumu i da će "EU naložiti Prištini da se imenovano lice odmah razreši dužnosti, da se imenuje drugo u skladu sa Sporazumom i uz obavezno učešće regionalnog komandira KPS-a za sever Kosova i Metohije".

Regionalni komandir KPS za sever Kosova po sporazumu mora da bude iz srpske zajednice i za prvog komandira je izabran Nenad Đurić.

Predstavnici tima za sprovođenje Briselskog sporazuma su "visokom predstavniku EU stavili do znanja da ukoliko Euleks još jednom izvede
hapšenja ili privođenja lica sa severa KiM bez znanja i asistencije komandira KPS-a iz regiona sever, pozvati komandira i KPS sa severa da
otkažu dalju saradnju sa Euleksom i Ministarstvom policije" Kosova.

"Oni će nastaviti da na severu pokrajine čuvaju red i mir i štite građane i njihovu imovinu u skladu sa Briselskim sporazumom i važećim zakonima", navodi se u saopštenju.

U poslednjih nedelju dana na severu Kosova uhapšena su četvorica Srba pod različitim optužbama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: