Dačić: Ništa nisam nudio Dinkiću

Dačić kaže da Srbija nema vremena za prevremene parlamentarne izbore i da ništa nije nudio Mlađanu Dinkiću. Danas odluka o Obradoviću i Đukić Dejanovićevoj.

Izvor: Beta

Sreda, 31.07.2013.

09:17

Default images

"Očekujem da danas Srpska napredna stranka stavi tačku na rekonstrukciju Vlade. Prevremeni izvori bi više štetili nego koristili Srbiji i doveli bi do sličnih rezultata - SNS bi bila prva, a Socijalistička partija Srbije druga stranka po broju dobijenih glasova", rekao je premijer Dačić za TV Pink.

Danas je održana sednica predsedništva SNS, posle koje se lider naprednjaka Aleksandar Vučić obratio novinarima i rekao da je većina članova SNS za izbore, ali da ih je on zamolio da to ne čine u ovom trenutku, što je i prihvaćeno.

Dačić je ranije pozvao SNS da nastave zajedno da rade u Vladi Srbije i rekao da su, ukoliko naprednjaci to ne prihvate, jedino rešenje izbori ili formiranje nove koalicije bez SPS.

Dačić je danas istakao da nisu tačne tvrdnje lidera URS-a Mlađana Dinkića da mu je nudio potpredsedničko mesto u rekonstruisanoj Vladi i više zaduženja, već da je to predlagao sam Dinkić.

"Dinkić mi je rekao da će da podnese ostavku u Vladi ako se protiv njega sutra pojavi tekst u novinama i tvrdio da se protiv njega vodi kampanja iz političkih krugova", kazao je Dačić.

Ivica Dačić kaže da će danas biti odlučeno koji ministar SPS će napustiti Vladu.

Dačić je rekao da je već razgovarao sa ministarkom zdravlja Slavicom Đukić Dejanović i da će razgovarati sa ministrom priosvete Žarkom Obradovićem.

Danas ću u SPS imati sastanke o rekonstukciji, razgovaraću sa Obradovićem, to nije problem, razgovarao sam sa Slavicom i ona će, kao i Obradoviće poštovati moju odluku", rekao je Dačić.

"Na to danas moramo da stavimo tačku i kažemo - ministri neće više biti ti i ti..“, rekao je Dačić.

On je dodao da ne treba reći da je neko otišao sa ministarske funkcije zbog nekih afera, već treba definisati šta je subjektivna, a šta objektivna odgovornost.

Dačić je podvukao da je bilo krađe testova za malu maturu, da krađa mora da bude kažnjena i da ministar, ako treba da ode, ne treba to da učini pod optužbama, a da se zaboravi gde je nastao problem.

Na pitanje da li ga je iznenadila ostavka ministra Milutina Mrkonjića, Dačić je odgovorio da nije, jer u SPS nema frakcija i ta stranka preživela je mnogo teže stvari, kao što su 5. oktobar, NATO bombardovanje i nerealno je očekivati da se bilo ko svađa zbog ministarskih mesta.

On se osvrnuo na opasku lidera URS Mlađana Dinkića da se premijer bavio politikom dok su ministri URS radili:

"Pa to mi je posao. Ja sam poznat po sklapanju mira, a ne po ratovima“, zaključio je Dačić.

U međuvremnu, lider URS Mlađan Dinkić je na konferenciji za novinare optužio premijera da obmanjuje javnost u želji da zadrži premijersko mesto, a što se URS-a tiče, dodao je, oni će ubuduće biti konstruktivna opozicija.

"Nemamo vremena za izbore"

Premijer Srbije je rekao da se na izbore ide ukoliko su neophodni i ako za njih ima vremena, a Srbija sada nema vremena za njih, jer predstoje lokalni izbori na Kosovu 3. novembra.

"Sada nemamo vremena za izbore, nemoguća je situacija, 3. novembra su izbori na Kosovu, a prištinske vlasti rade sve da isprovociraju Srbe i iskompromituju sve što smo uradili, rade sve da se kompromituje ideja Zajednice srpskih opština (ZSO) i da Srbi sami sebi naprave štetu", rekao je Dačić.

On je dodao da se Priština uplašila implementacije briselskog dogovora, a da Srbija, ukoliko želi na te izbore 3. novembra, što je ujedno i preduslov za nastavak evrointegracija, ne može svemu tome da kaže - mi moramo na naše izbore.

"Ne možemo svemu tome da kažemo - mi moramo na naše izbore, a onda niko ne želi da radi nepopularne poteze. Logična posledica izbora je ta da ne može da se sprovede dogovoreno na Kosovu i ne može od januara da se nastave pregovori", rekao je premijer.

Dačić je naglasio da, ukoliko bi se i išlo na izbore, njihov rezultat bi bio sličan - SNS bi bila prva, a SPS druga. Kada je reč o Kosovu, dodao je on, Srbija želi da pokažemo dobru volju, da stvarno napravi iskorake i da proces drži u fazi statusne neutralnosti.

To je veoma teško, jer je Priština bila veoma protiv postignutog sporazuma, pošto ima podršku u delovima međunarodne zajednice.

Međutim, kada je reč o visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, ona je u nekoliko navrata reagovala veoma korektno, rekao je Dačić i naglasio da je potvrdila ispravnost stavova o statusnoj neutralnosti.

Govoreći o izborima na Kosovu, Dačić je ponovio da će Srbi moći na njima da glasaju sa dokumentima Srbije, da će moći da glasaju i van teritorije Kosova, u centralnoj Srbiji i još jednom pozvao sve koji imaju biračko pravo da ga iskoriste.

"I ja hoću da glasam, rođen sam u Prizrenu, Kosovo je naše onoliko koliko smo na njemu i pozivam sve da glasaju", rekao je Dačić.

Premijer je dodao da do 8. avgusta treba da budu donete odluke o prihvatanju sporazuma o telekomunikacijama i energetici, istakavši da je sporna stvar da li će pozivni broj biti trocifren, da li će ga za Kosovo tražiti Srbija ili neka druga zemlja, da li će biti jedinstven ili će domaći operateri moći da koriste i stari broj....

"Bitno je da onaj ko iz Beograda zove Kosovsku Mitrovicu ne zove međunarodnu liniju ili ako neko zove iz Preševa Prištinu“, rekao je Dačić.

On je dodao da se postavlja kao važno, simbolično pitanje trafo-stanice Balač sa 10 radnika, jer to prištinska strana doživljava kao simbol kontrole severa Kosova.

Instistiraju na principima da pokažu da je to takozvana država Kosovo, rekao je premijer.

On je još jednom ukazao na to da su lokalni izbori na Kosovu važni da bi se konstituisao ZSO, jer tek posle toga ona ima svoj puni legititimitet, dodavši da nam "sada treba novo rukovodstvo, da bi oni pregovarali u Briselu, a ne više Vučić i ja".

"Važno je da Srbi izađu na izbore, a želimo da Srbi imaju jedinstvenu listu da ne bi rasipali glasove", zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: