Dokumenti NSA bez oznake "tajnost"

Američke špijunske agencije nameravaju da skinu oznaku tajnosti s dokumenata o programu elektronskog špijuniranja koji sprovodi NSA.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.07.2013.

20:26

Default images

Deklasifikovanje dokumenata moglo bi biti izvršeno još ove sedmice, s ciljem da se javnosti pruži više informaciju o programu "Prizma", što je u skladu sa zalaganjem direktora NSI Džejmsa Klapera, za više transparentnosti, rekao je neimenovani izvor u obaveštajnoj službi.

Dokumenta će takođe uključiti informacije o radu Suda za špijuniranje u inostranstvu koji radi u tajnosti, rekao je on, prenosi Rojters.

Taj sud je osnovan 1978. godine i nadležan je da Ministarstvu pravde SAD ili američkim obaveštajnim agencijama, odobrava prisluškivanje i druge forme elektronskog nadgledanja, kao i potrage za osumnjičenim špijunima i teroristima.

Informacije koje je obelodanio Snouden o programu prisluškivanja američke vlade, uzburkale su međunarodnu javnost zbog otkrića da su američke obaveštajne agencije prikupljale podatke na osnovu telefonskih razgovora i preko drugih sredstava komunikacije, vezano za američke i strane državljanje kao sredstvo u borbi protiv terorizma, podseća britanska agencija.

Odluka da se obelodane informacije o programu nadgledanja koji sprovodi američka vlada, za koji obaveštajci kažu da je pomogao da se osujete teroristički napadi, dolazi u trenutku kada pojedini američki poslanici žele da zauzdaju taj program zbog zabrinutosti za privatnost podataka.

Pravosuđe SAD optužilo je Snoudena za odavanje tajnih podataka. On se od 23. juna nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo", gde je doputovao iz Hongkonga pošto je obelodanio da njegov bivši poslodavac - američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) sprovodi program elektronskog špijuniranja.

Snouden je podneo 16. jula zahtev za privremeni azil u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: