Brejvik se upisuje na fakultet?

Masovni ubica Anders Brejvik podneo je prijavu za upis na Fakultet političkih nauka u Oslu, što je izazvalo šok među zaposlenima te ustanove, prenosi BBC.

Izvor: B92

Utorak, 30.07.2013.

17:06

Default images

Dekan Fakulteta političkih nauka potvrdio je da je prijavu podneo čovek koji je odgovoran za masovni napad i ubistva pre dve godine u Norveškoj.

"Odluka o prihvatanju njegove prijave nije doneta", dodao je dekan Peter Otersen.

Inače, Brejvik je osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva 77 ljudi, od kojih su većina bili adolescenti, članovi norveške Laburističke stranke.

Otersen je potvrdio agenciji AFP javljanje norveške TV o navodnom Brejvikovom upisivanju na fakultet.

"Još uvek ne znamo da li ćemo prihvatiti zahtev za upis", dodao je Otersen.

Formalna prepreka za njegov upis bi mogao da bude stepen njegovog obrazovanja, s obzirom na to da nije završio srednju školu.

Norveški masovni ubica je 2011. detonirao bombu i ispred zgrade vlade u Oslu, kada je poginulo osam ljudi, a zatim je otputovao na ostrvo Utoja, gde je nastavio ubilački pohod.

Na suđenju je Brejvik pokušao da opravda svoj pažljivo pripremljeni dvostruki napad, u kojem je takođe povređeno 244 osoba, istakavši da je cilj bio da se zaustavi "islamizacija Norveške".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: