Euleks ostaje, ali se rekonstruiše

Visoki zvaničnici EU izjavili su da se, uprkos ekonomskim teškoćama, misija Euleksa na Kosovu neće okončati, već da će se rekonstruisati.

Izvor: B92

Utorak, 30.07.2013.

11:29

Default images

"Biće promena, ali ne i gašenja misije", rekao je za prišitnsku Tribunu neimenovani visoki zvaničnik EU.

Prema izvorima tog dnevnika, iz sadašnje misije će se kao posebno telo izdvojiti sadašnja ekipa tužilaca i istražitelja koja radi na istrazi navoda o trgovini ljudskim organima na osnovu izveštaja Dika Martija.

Za sada još nije jasno da li će se ovaj deo misije kao samostalan baviti samo navodima u izveštaju Martija ili će biti proširen u neku vrstu Suda za ratne zločine izvršene na Kosovu. Ova misija bi ostala pod nadležnošću EU, a ne UN, kakvih je predloga bilo.

Drugi, preostali deo sadašnje misije će, prema istim izvorima, biti organizovan u tri dela. Prvi će se baviti borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, u kome će biti angažovani tužioci i istražitelji Euleksa i oni bi postupali nezavisno, kao što je slučaj u posebnim jedinicama protiv mafije u nekim zapadnim zemljama.

Drugi stub bi imao funkciju nadlegledanja i savetovanja institucija Kosova na centralnom nivou. Treći stub bi se bavio severom Kosova i bio bi usredsređen na obaveze koje za misiju proizlaze na planu ostvarivanja briselskog sporazuma.

Da se razgovara o restrukturiranju misije Euleksa dnevniku Tribuna je potvrdio i zamenik kosovskog premijera i ministar pravde Hajredin Kuči, koji je rekao da su na do sada održana dva sastanka o tome - jedan u Briselu, drugi u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: