U avgustu repriza male mature

Oko 1.500 đaka koji zbog bolesti ili iz drugih razloga nisu polagali malu maturu u junu drugu šansu imaće 26. i 27. avgusta, iako rezultati ne važe pri upisu.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 30.07.2013.

21:29

Default images

Njihov završni ispit potpuno je u senci afere "mala matura", zbog koje će se prvi put desiti da učenici izlaze da polažu završni ispit za koji unapred znaju da rezultati neće biti uvaženi pri upisu u srednju školu, pišu Novosti.

Osmaci će, dakle, morati da polažu i srpski, odnosno maternji i matematiku, a unapred znaju da je svima njima dovoljno i nula bodova. Zbog malog broja učenika, ovo polaganje neće ni biti organizovano u svim školama.

U srednje škole upisivaće se, kao ostatak generacije, samo na osnovu uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu. "Posle prvog i drugog upisnog kruga, u srednjim školama ostalo je 12.944 slobodna mesta", kažu u Ministarstvu prosvete. "Za njih će konkurisati oko 1.500 učenika, među kojima su i polaznici projekta 'Druga šansa'. Samo učenici koji imaju potvrde lekarske okružne komisije i na osnovnu njihovih preporuka, moći će da se upišu u škole preko broja utvrđenog konkursom".

To znači da će deca koju je bolest sprečila da polažu na vreme ipak moći da se prijave za škole koje su realno, prema broju bodova, mogli da upišu u junu. Moći će i da idu u odeljenja u kojima već postoji maksimalnih 30 učenika. Ostali će se raspoređivati na slobodna mesta, kojih najviše ima u mašinskim, hemijskim, građevinskim, tekstilnim i drugim zanatskim školama, posebno na trogodišnjim smerovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: