Dinkić bez vlasti posle 12 godina

Mlađan Dinkić nakon nešto više od 12 godina ostao je bez ikakve funkcije u vlasti. On je od 5. oktobra 2000. godine obeležio političku scenu u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 30.07.2013.

17:31

Default images

Do danas je bio na raznim visokim državnim funkcijama - prvo na mestu guvernera Narodne banke Jugoslavije, a zatim u vladi na ministarskim mestima koja su kontrolisala finansijske, ekonomske i privredne tokove zemlje. Sve vreme ga je bio glas da je neko ko uvek može da sruši vladu.

Do sada mu je to nekoliko puta uspevalo.

Kada ga je vlada Zorana Živkovića smenila sa mesta guvernera NBJ, koje je preuzeo u jesen 2000, Dinkić je ubrzo sredinom 2003. godine srušio tu krhku vladu obelodanjujući afere za koje su bili vezani funkcioneri DS Janjušević-Kolesar i lažno glasanje u Skupštini Srbije poznato kao "afera Bodrum".
Tanjug
U martu 2004. godine ulazi u prvu vladu Vojislava Koštunice kao ministar finansija, da bi u jesen 2006. godine podneo ostavku i tu vladu srušio zbog zastoja Srbije na putu ka Evropskoj uniji. Posle vanrednih izbora 2007. godine ponovo ulazi u vladu čiji su stožeri bili DS-DSS i u drugom premijerskom kabinetu Vojislava Koštunice postaje ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Nakon vanrednih izbora proleća 2008. godine još jednom ulazi u vladu, ovaj put u premijerski kabinet Mirka Cvetkovića. U vladi koju predvodi DS i u kojoj je i SPS, Mlađan Dinkić je ponovo izabran za ministra ekonomije i regionalnog razvoja. Međutim, nije dočekao kraj mandata te vlade, već ga je zbog afere oko grada u kojem će biti izgrađena fabrika Gorenje Cvetković smenio sa ministarskog mesta.

Posle đurđevdanskih izbora 2012. ponovo ulazi u vladu, okreće leđa DS-u, sa kojim je više godina bio u vlasti, i pristaje na vladu sa SNS-om i SPS-om.

U toj vladi, koja je zakletvu položila 27. jula prošle godine, bio je na čelu ministarstva finansija i privrede. Nakon razgovora o rekonstrukciji koji su vođeni tokom jula, Dinkić je prvo odobio da ode sa ministarskih mesta koje su dobili njegovi Ujedinjeni regioni Srbije, ali je zatim pristao na podelu ministarstva koje je vodio.

Nakon zahteva premijera Ivice Dačića da on više ne vodi ekonomske resore, Dinkić je pristao da ima novo zaduženje u vladi, ali je Dačić to danas ipak odbio.

Nakon burnog popodneva, Mlađan Dinkić je na konferenciji za novinare rekao da će biti konstruktivna opozicija.

Dinkićeva biografija

Dinkić je rođen 20. decembra 1964. godine u Beogradu. Završio je Prvu ekonomsku školu u Beogradu 1983. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1988. gde je i magistrirao 1993. sa ocenom 10.

Od 1990. do 1993. je radio na Ekonomskom fakultetu kao asistent-pripravnik, a od 1993. do 2000. i kao asistent na predmetu Teorija i planiranje privrednog razvoja. Pored toga je završio i muzičku školu, odsek za klavir. Kao srednjoškolac je svirao u rok-grupi Monetarni udar.

Osnivač je i koordinator Grupe 17 od 1997. do 1999. godine, kada je postao izvršni direktor organizacije. Kada je ova NVO prerasla u stranku, Mlađan Dinkić je postao njen potpredsednik, a 2006. predsednik G17 posle nesuglasica sa dotadašnjim predsednikom Miroljubom Labusom.

U maju 2010. godine na tekovinama G17 i uz nekoliko regionalnih partija osniva URS - Ujedinjene regione Srbije, savez koji je prerastao u partiju.

Muzika mu je i dan-danas velika strast, tako da je sve vreme dok je bio na visokim funkcijama u vlasti i dalje komponovao muziku za razne izvođače od Kikija Lesandrića, preko Regine do Bobana Rajovića i Dženana Lončarevića.

Nedeljnik "Vreme“ ga je proglasio za ličnost godine 2002.

Oženjen je Tatjanom Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: