URS ispada, SNS na potezu

Premijer Srbije Ivica Dačić saopštio da će Vlada Srbije nastaviti bez URS-a i da, ako SNS ne prihvati taj predlog, slede izbori ili "neka koalicija bez SPS-a".

Izvor: B92

Utorak, 30.07.2013.

17:11

Default images

Premijer je naveo da je nudio lideru URS-a Mlađanu Dinkiću da izabere nove resore za svoju stranku, ali da su njegovi zahtevi bili neprihvatljivi.

"Ekonomija i finansije su sada najveći problem i ključne stvari za budućnost Srbije i u tim sektorima bile su potrebne promene, zbog toga sam odlučio da ih više ne vodi Dinkić", rekao je Dačić.

Prema saznanjima B92, Dinkić je za sebe zatražio mesto potpredsednika vlade zaduženog za investicije, ali i ministarstvo saobraćaja, turizma, telekomunikacija i informatičkog društva, kao i poziciju glavnog pregovarača sa EU za Suzanu Grubješić. Osim toga, zatraženo je da Verica Kalanović ostane na svom mestu ministarke regionalnog razvoja, a da URS nastavi da kontroliše i agenciju SIEPA.
Foto: Beta
Iako su izvori blisku URS-u nešto ranije javili da je tokom dana postignut dogovor o tim zahtevima sa SNS, naprednjaci za B92 nisu to hteli da potvrde.

Premijer Srbije je podvukao i da ne deli isti stav o URS-u sa SNS, ali da želi da nastavi da radi u interesu Srbije sa naprednjacima.

"Pozvaću SNS da radimo zajedno, najbolje u interesu Srbije. Ako ne prihvate, jedino rešenje su izbori ili nova koalicija bez SPS. Na primer, SNS, DS i URS", rekao je Dačić i naveo da je o odluci već obavestio predsednika Srbije. On je rekao da ova vlada vodi politiku bez maski i da ne želi da održava "prividnu političku stabilnost", istakavši da nije želeo da "ponizi URS" predlogom da ta stranka ostane na vlasti, ali bez svog lidera.

"Predložio sam da URS ostane i da izabere nove resore. Međutim, ne mogu da prihvatim da se pravi još jedno superministarstvo i zato ne dovodeći u pitanje bilo čiji integritet predlažem da nastavimo bez Mlađana Dinkića. Sastavljanjem novog ministarstva od delova tri ili četiri postojeća, već smo danas ozbiljno doveli u pitanje i opstanak u vladi nekih drugih koalicionih partnera kao što je Rasim Ljajić", rekao je Dačić i zahvalio se URS-u na saradnji.

Premijer je istakao i da je lider SNS Aleksandar Vučić bio korektan na svim sastancima o rekonstrukciji, kao i da je nudio Dinkiću i deo onoga što po koalicionom sporazumu pripada SNS-u.

Inače, Dačić u svom obraćanju nije spomenuo mesto ministra prosvete Žarka Obradovića, iako se ranije nezvanično moglo čuti da ga je "nudio" tokom današnjeg sastanka sa liderima SNS i URS.

On je na početku obraćanja samo rekao i da je ova vlada za godinu dana postigla uspehe u ključnim oblastima, da je sada dobra vest i simbol uspeha u regionu i da ima najbolju poziciju u međunarodnoj zajednici posle mnogo godina.

Dačić je u 18 časova stigao u Predsedništvo Srbije na razgovor o rekonstrukciji sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Istovremeno konferenciju za novinare održao je Mlađan Dinkić, koji je rekao da je "Dačić slagao javnost i igrao političku igru".

Podsetimo, lideri SPS, SNS i URS sastali su se juče, a kako dogovora nije bilo, pregovori su nastavljeni danas u podne.

Kako je ranije i nezvanično najavljivano, Ivica Dačić je na sastanku u zgradi Vlade zatražio od Dinkića da prepusti obe svoje fotelje i izabere nove resore, Dinkić je zatim izneo svoje predloge, a zatim je usledilo Dačićevo obraćanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

344 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: