Kina novinarima pokazala tajnu bazu

Kina je otvorila tajnu vojnu bazu za retku posetu stranih novinara u nastojanju da otkloni sve veća strahovanja suseda od njenih strateških vojnih namera.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.07.2013.

15:20

Default images

U poslednje vreme Peking je oglašavao svoje vojne ambicije prikazujući novo naoružanje, od prvog nevidljivog - stelt aviona, do nosača aviona koji je ušao u upotrebu u mornarici prošle godine.

Ti potezi su usledili dok Kina iskušava nerve svojih suseda teritorijalnim pretenzijama u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Međutim, tokom posete novinara vojnoj bazi, prvi put van Pekinga - unutar zemlje, gde do sada nisu imali pravo prilaza, vojno osoblje se trudilo da pokaže kako nemaju šta da kriju i da svet nema čega da se plaši.
Beta/AP
"Kineski narod i Narodna oslobodilačka vojska su pobornici mira", rekao je Čen Sifeng, komandant baze u Litongu, u blizini stare severne prestonice Sijana, gde je pronađeno groblje s Terakota ratnicima.

"Kina ima teritorijalne sporove sa nekim od suseda, ali vlada i vojska su prilično uzdržani u njihovom rešavanju", rekao je Čen, čija baza je sedište jedne protivvazdušne brigade.

"Kao vojnici mi smo srećni da vidimo jačanje naše vojske, ali mir volimo još više", rekao je komandant, a prenela agencija Rojters.

Baza u Litongu je u okviru vojnog regiona Landžou, jednog od sedam kineskih vojnih regiona, i strateški je važna zbog etnički nemirne autonomne regije Sinđiang, koja je u njegovim granicama. Sinđiang je naseljen etničkom manjinom muslimana Ujgura, graniči se s centralnom Azijom, Pakistanom i Avganistanom.
Beta/AP
U bazi u Landžou smeštene su i baterije modernih protivvazdušnih raketa kratkog dometa HQ-7B, ali one nisu pokazane novinarima, jer su bile na vežbi na terenu, rekao je komandant.

Umesto raketa novinarima su prikazani protivavionski topovi iz šezdesetih i nešto modernije verzije, a vojnici su pričali novinarima zašto su pristupili vojsci i pozirali za fotografisanje.

Izdaci za kinesku vojsku ove godine će zvanično porasti za 10,7 procenata na 740,6 milijardi juana (120 milijardi dolara), za koje mnoge vlade i analitičari kažu da ne predstavljaju stvarne troškove vojske.

Geng Janšeng, glavni predstavnik kineskog ministarstva vojske, rekao je novinarima da oni ovom posetom hoće da prikažu svoju transparentnost.

"Ova poseta će pokazati koliko smo mi otvoreni... ali ta otvorenost je postepen proces", rekao je Geng i dodao da će oni nastaviti s tom praksom i otvoriti još više baza za posete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: