Pritvor za Žarka Veselinovića

Žarku Veselinoviću i još jednom kosovskom Srbinu koje je uhapsila policija Euleksa danas u Rudaru kod Zvečana, određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 29.07.2013.

15:25

Default images

Euleks policija u Rudaru na severu KiM uhapsila Žarka Veselinovića, brata Zvonka Veselinovića, osumnjičenog da je palio barikade na severu Kosova i napao Kfor.

U severnoj Mitrovici su se oko 15.20, pola sata nakon njegovog hapšenja, oglasile sirene za uzbunu. Srbi su zbog hapšenja i večeras nastavili blokadu magistralnog puta Priština - Raška.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je večeras Tanjugu da je Slobodan Repić (28) uhapšen pod sumnjom da je 7. decembra prošle godine u Kosovskoj Mitrovici pucao na zamenika direktora administrativne Kancelarije Vlade Kosova Dušana Milisavljevića.

Pantović je kazao da je Repiću određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i da će u tom periodu tužilac odlučiti o puštanju na slobodu ili produženju pritvora Repiću.

Milisavljević je tada pogođen hicem iz vatrenog oružja u nogu u trenutku kada je sa društvom izlazio iz jednog od lakala u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Drugi uhapšeni u današnoj akciji Euleks i kosovske policije je Žarko Veselinović, brat kontraverznog biznismena Zvonka Veselinovića.

Advokat Miodrag Brkljač izjavio je Tanjugu da je i Veselinoviću određeno policijsko zadržavanje u trajanju do 48 sati, zbog neovlašćenog posedovanja oružja.

Brkljač je dodao da se za ovo delo u 99% izriče novčana kazna, nije uobičajeno da se za to delo izriče pritvor i da očekuje da će se sutra razjasniti kakvi su razlozi njegovog zadržavanja u policijskom pritvoru.

Srbi koji su danas blokirali nakon hapšenja ove dvojice Srba magistralni put Raška-Priština u Rudaru kod Zvečana i večeras su nastavili sa blokadom ove saobraćajnice sa dva teretna kamiona, a saobraćaj se obavlja zaobilazno.

Repić i Veselinović uhapšeni su danas oko 15 časova u Rudaru.

Pripadnici Euleksove Operativne grupe za Mitrovicu i Regionalne istražne jedinice Kosovske policije uhapsili su dve osobe u zajedničkoj operaciji u blizini Zvečana, rekla je portparol Euleksa Irina Gudeljević.

Ona je navela da su dvojica osumnjičenih pod istragom u vezi sa pokušajem ubistva 2012. godine u severnom delu Mitrovice. "Istragu vodi Eulekosov tužilac u mešovitom timu sa Kancelarijom osnovnog tužilaštva u Mitrovici", rekla je Gudeljević.

Euleks u saopštenju nije naveo imena uhapšenih, ali su saopštili da je dvoje osumnjičenih pod istragom u vezi sa pokušajem ubistva 2012. godine u severnom delu Mitrovice. Dodaju da istragu vodi Euleksov tužilac u mešovitom timu sa Kancelarijom Osnovnog tužilaštva u Mitrovici.

Jedno vozilo Euleks policije u redovnoj patroli zaustavili su danas u Zvečanu demonstranti i gađali ga kamenicama, saopštio je Euleks, koji je ocenio da je taj incident verovatno u vezi sa hapšenjem.

Zvonko i Žarko Veselinović su krajem 2011. godine uhapšeni u Srbiji. Uhapsila ih je kraljevačka policija zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Protiv Žarka je pred beogradskim sudom u toku krivični postupak zbog sumnje da je dao mito sudiji Srećku Topaloviću iz Raške, koji je takođe procesuiran pod sumnjom da je nezakonito prodavao robe iz sudskih depoa.

Zvonku Veselinoviću i njegovim saradnicima je u junu počelo suđenje pred Specijalnim sudom zbog optužbi da su protivpravno prisvojili 32 kamiona u vlasništvu lizing kompanije „Hipo-Alpe Adrija lizing".

On je, međutim, na početku suđenja negirao optužbe tvrdeći da je uhapšen iz političkih razloga, odnosno jer se u septembru 2011. usprotivio odluci Borka Stefanovića da barikade moraju da budu uklonjene sa administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje.

Žarko i Zvonko Veselinović se u tim procesima brane sa slobode, nakon što su izvesno vreme proveli u pritvoru.

Nedeljković: Psihološki rat protiv Srba

Načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da hapšenje dvojice Srba u Rudaru kod Zvečana predstavlja psihološki rat protiv Srba na severu Kosova i da zbog toga nijedan Srbin ne može da bude spokojan i miran.

Nedeljković je u izjavi novinarima istakao da je ovaj scenario već viđen u bivšim jugoslovenskim republikama i da je po sredi još jedan od psiholoških pritisaka koji se vrši nad Srbima i ostalim nealbancima u pokrajini.

"Svaki Srbin ima strah od toga da li se nalazi na tajnim poternicama i optužnicama, Ovo je trenutrak da Euleks, kada je već zvanični Beograd bio krajnje kooperativan tokom briselskih dogovora, obelodani tajne spiskove i optužnice kako bi videli ko su Srbi koji su izvršili ratni zločin i teška krivična dela", rekao je Nedeljković.

On je istakao da niko od građana ne želi da brani one koji su se ogrešili o zakon i prekršili ga.

Hapšenje dvojice Srba u Rudaru kod Zvečana Nedeljković je ocenio kao lov na Srbe na severu Kosova i Metohije, psihološki pritisak i specijalni rat koji se vodi protiv njih, a međunarodnu zajednicu je okarakterisao kao nekoga ko i na ovaj način želi da doprinese nasilnom integrisanju Srba u kosovski sistem.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović zatražio je u Zvečanu od predstavnika Euleksa objašnjenje zbog hapšenja dvojice Srba u Rudaru na severu Kosova.

Milović je u razgovoru sa predstavnikom Kfora Kristoferom Ferom istakao da je hapšenje dvojice Srba izazvalo reakciju građana koji su nakon policijske akcije blokirali magistralni put Priština- Raška koji prolazi kroz Rudare.

"Ovih dana je još par Srba uhapšeno na prelazu Jarinje, sve to je izazvalo reakciju građana i oni su blokirali ovaj pravac. Postavlja se pitanje ko je sledeći za hapšenje. Neka objave taj tajni spisak a vas bih zamolio da kontaktirate Euleks i da građani dobiju informaciju zbog čega su naši sugrađani uhapšeni", ”rekao je Milović u razgovoru sa Ferom.

Milović je upozorio predstavnika Kfora da današnja akcija hapšenja može destabilizovati celu situaciju .

On je dodao da regionalni komandant kosovske policije Nenad Đurić nije bio upoznat sa akcijom i da dva sata nakon akcije Đurić nema nikakvu informaciju o hapšenju dvojice Srba.

Milović je o dešavanjima u opštini Zvečan upoznao direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina i predstavnike UNMIK-a.

Predstavnk Kfora je istakao da ima iste informacije koje imaju i Srbi u vezi sa hapšenjem dvojice Srba i da će pozvati predstavnike Euleksa da još jednom informišu predstavnike građana o tom zašto je izvedena akcija hapšenja dvojice osumnjičenih.

Funkcioner Demokratske stranke Srbije sa Kosova Marko Jakšić izrazio je zabrinutost zbog hapšenja Srba i nakon usvajanja zakona o amnestiji na kome je Beograd insistirao u Briselu, kao i zbog blagih reakcija koje tim povodom dolaze iz Srbije.

"Pozicija Beograda povodom hapšenja Srba je čudna, a reakcija blaga i mlaka imajući u vidu da se sve dešava posle usvajanja zakona o amnestiji u Skupštini Kosova", kazao je Jakšić za agenciju Beta i podsetio da je Beograd insistirao na amnestiji, iako se rešava na nivou država, a ne pokrajina.

Jakšić je ocenio kao tragično to što je na insistiranje Beograda proglašena amnestija i što bez obzira na to Srbe hapse.

"Sve to dokazuje da Beograd u pokrajini vodi katastrofalnu politiku i to da Srbi nemaju potrebe da izlaze na izbore, jer ako se tako nešto desilo tri meseca pred izbore, šta će se tek desiti ako na njih izađu", kazao je Jakšić.

"Srbi ne treba da izađu na izbore", poručio je Jakšić i dodao da bi to bilo politički kolektivno samoubistvo i početak egzodusa Srba sa severa pokrajine.

Prema njegovim rečima, Beograd poziva Srbe na izbore po zakonima samoproglašene države Kosovo i pomalo koristi pretnje i ucene koje nisu u duhu demokratije. Dodao je da je prethodna to radila sa više suptilnosti i političke kulture.

Prema njegovim rečima, namera da Srbi raseljeni pre 20 i 50 godina ili svi koji su rođeni na Kosovu imaju pravo glasa, budi sumnju u nameru da se izbori falsifikuju glasovima onih koji su napustili Kosovo.

"Imajući u vidu da to nije ništa neobično da je SPS krala albanske glasove da sebi obezbedi vlast, danas to čini, da uz pomoć Srba koji su otišli, obezbedi vladavinu samoproglašenoj državi Kosovo" kazao je Jakšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: