Uskoro novi komandant Žandarmerije

Državni sekretar MUP-a Vladimir Božović rekao je da će novi komandant Žandarmerije veoma brzo biti izabran, ali nije otkrio o kome se radi.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 29.07.2013.

11:38

Default images

"Znam o kome se radi, ali mislim da sva kadrovska rešenja tog tipa treba da sprovodi direktor policije, a ministar unutrašnjih poslova da se sa tim saglasi", rekao je Božović novinarima pred početak javne rasprave o akcionom planu za sprovodenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Božović je istakao da svi zajedno treba da tražimo rezultate od tih kadrovskih rešenja, jer "niko pojedinačno nije, niti će biti jači od države". "Bilo čija funkcija ne može biti važnija od Srbije", poručio je Božović.

Nešto kasnije oglasio se i bivši komadant Žandarmerije Bratislav Dikić. On je u saopštenju dostavljenom medijima izjavio da će kao pomoćnik direktora policije dati puni doprinos istrazi nepravilnosti u radu organa MUP-a.

Nakon rekonstrukcije, još veća borba protiv korupcije

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir je rekao i da predstojeća temeljna rekonstrukcija vlade treba da omogući sistemsko, značajno i odgovorno uspostavljanje borbe protiv korupcije na nivou celog društva.

"Smatram da ćemo u narednom periodu imati značajne reultate i da ćemo se sistemski i temeljno boriti protiv korupcije. Nadam se da ćemo imati podršku i medija", rekao je Božović novinarima pred početak javne rasprave o akcionom planu za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korucije koja je usvojena u parlamentu.

Božović je istakao da Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korucije predviđa znatno povećanje pripadnika sektora unutrašnje kontrole policije, koji će ići do evropskog standarda od jedan posto od ukupnog broja pripadnika MUP-a.

"Ako imamo informaciju da je oko 46.000 pripadnika MUP-a, trebalo bi da sektor unutrašnje kntrole ima 460 pripadnika, a sada ih ima oko 90. Ako odbijete ljude koji su logistika, zaključićete da je to veoma mali broj i nedovoljan da bi se borio protiv korupcije", rekao je Božović.

On je dodao da Akcioni plan predviđa i osnivanje nove organizacione jedinice pri Upravi kriminalističke policije (UKP) koja će se boriti protiv korupcije i biti dodatno ojačana kako kadrovski tako i materijalno-tehnički.

Imaće četiri regionalna centra koji će, sem u Beogradu, biti u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu i povezana sa odeljenjima kriminalističke policije, rekao je Božović, koji je u ime MUP-a Srbije učetvovao u izradi Nacionalne stratetgije i akcoionog plana.

On je ukazao da Strategija, koja veoma pozitivno ocenjena od međunarodnih i evropskih partera, ustanovljava antikorupcionu koaliciju na nivou celog društva. "Ova antikorupciona koalicija mora da bude jača od svake političke koalicije. Ona u svom najvažnijem prvom delu predviđa borbu poritiv političke korupcije što je bilo nezamislivo i nemoguće u prethodnoj Strategiji, predviđa stvaranje antikorupcione svesti na nivou celog društva", rekao je državni sekretar.

Taj akcioni plan, koji će narednih dana biti predložen Vladi Srbije, stvara antikorupcionu akciju ne samo policije i tužilaštve kao represivnih organa, već i svih drugih državnih organa za borbu protiv korupcije kao i medija, naveo je Božović.

On je apelovao na medije da se priključe u borbi protiv korupcije kao borbi za novi sistem vrednosti u Srbiji i izrazio očekivanje da neće biti, kako je rekao, na strani onih koji su optuženi za iznose u milijardama dinara i da neće likovati kada se neko pusti iz pritvora ističući da nema mesta pričama o autokratskoj borbi protiv korupcije.

Božović, koji je i funkcioner Srpske napredne stranke, napomenuo je da građani Srbije prepoznaju Aleksandra Vučića kao simbol borbe protiv korupcije, kroz poverenje koje daju SNS-u. "On (Vučić) tu borbu simbolizuje. Mi kroz sistem borbu protiv korupcije institucionalizujemo i vodimo je kroz institutucije sistema, pravno, demokratski, uz poštovanje svih osnovnih ljudskih prava i sloboda i uz poštovanje zakona, Ustava ove zemlje i međunarodnih normi i standarda", rekao je Božović.

Dalje je naveo da se nikome neće kršiti ljudska prava, ali da se neće ni uzmicati pred onima "koji su besramno pljačkali Srbiju dok je ona krvarila i prolazila najteže periode".

Božović je rekao da će se na današnjem skupu sa privrednicima, koji je organizovala Privredna komora Beograda, razgovarati o tome da borba protiv korupcije nije usmerena protiv privrede, ni protiv investicija. "Naprotiv ona je podsticaj privrednom razvoju i otvaranju novih radnih mesta, jer niko neće investirati u zemlju u kojoj vlada korupcija ili u kojoj korupcija ima taj nivo koji je bila dosegla kod nas u prethodnom periodu", naveo je Božović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: