Srbija na zvaničnih +40°C

Vreli talas na vrhuncu, najtoplije u Velikom Gradištu - 40 stepeni, u Beogradu 38. Ispod 30 stepeni samo na Kopaoniku. Uveče zahlađenje, sutra od 29C do 37C.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.07.2013.

00:32

Default images

Danas je najtopliji dan od početka leta. U Beogradu i Valjevu 30 je bilo već u 9h. Lekari savetuju laganu ishranu i dosta tečnosti.

U Srbiji je danas najtoplije u Velikom Gradištu, gde je u 16 časova izmereno 40 stepeni, dok je 39 stepeni izmereno u Beogradu, Ćupriji, Kraljevu, Valjevu, Smederevskoj Palanci i Loznici.

"Ekipe Hitne pomoći u Beogradu su do 16 sati obavile 100 intervencija, od kojih 35 na javnim mestima i to najčešće zbog kolapsa", rekao je Tanjugu koordinator za odnose sa javnošću u Hitnoj pomoći Mirko Lutovac.

Beograđani i posetioci glavnog grada osveženje od najtoplijeg dana, potražili su i na Adi Ciganliji na kojoj je zbog očekivane velike posete, posebno u popodnevnim satima, angažovan maksimalan broj svih službi koje brinu o bezbednosti posetilaca.

Da visoke temperature utiču na povećanje broja intervencija službe hitne pomoći primer je i Novi Sad gde su po rečima portparolke Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sanje Nenadić, ekipe novosadske Hitne pomoći do 14 sati intervenisale 47 puta.

"To je za više od 20 procenata veći broj intervencija od uobičajenog i uglavnom se radilo o problemima izazvanim visokom temeperaturom vazduha kod hroničnih bolesnika. Naše ekipe su intervenisale i osam puta na otvorenom prostoru i to uglavnom na autobuskim stajalištima zbog kolapsa građana", kazala je Nenadićeva.

Prema njenim rečima, veliki broj građana se obraća službi Hitne pomoći za savete kako da se ponašaju pri ovako velikim vrućinama, pa su zaposleni u novosadskoj Hitnoj pomoći u poslednja 24 sata podelili više od 220 saveta.

U potrazi za osveženjem građani u rekordnom broju posećuju kupalište "Štrand" i otvorene bazene na Sajmištu i Spensu u Novom Sadu.

Portparol JP "Gradsko zelenilo" Ivan Nožinić, koje brine o "Štrandu" izjavio je Tanjugu da će se konačni podaci o današnjem broju posetilaca te plaže biti poznat posle 19 sati, kada se kapije kupališta zatvore, ali da se sa velikom sigurnušću može reći da će taj broj biti sličan ili veći od jučerašnjeg.

I direktorka marketinga Sportsko - poslovnog centra "Vojvodina" (Spens), Slobodanka Brankov, rekla je Tanjugu da je juče na dva otvorena bazena, o čijem radu brine Spens, zabeležen ovogodišnji rekord po broju posetilaca, ali i da je izvesno da će taj rekord danas biti oboren.

I u Loznici služba Hitne pomoći imala je povećan broj intervencija, dok su građani spas od tropske vreline potražili na bazenima i kupalištima.

Visoke temperature uslovile su pojačan broj intervencija službe Hitne pomoći, koje su do 14 sati obavile 30 pregleda uključujući dve kućne posete i jedan izlazak na lice mesta, rekla je za Tanjug zamenica portparola Doma zdravlja "Dr Milenko Marin" u Loznici Ljiljana Ranković.

Navodeći da je na Gradskom bazenu juče zabeležena rekordna posećenost u ovoj godini, od čak 2.200 kupača direktor Ustanove za fizičku kulturu "Lagator" Loznica Željko Marjanović rekao je Tanjugu da je danas, s obzirom da je radni dan, broj posetilaca nešto manji, kao i da se u popodnevnim i večernjim satima očekuje dolazak većeg broja građana.

U Kragujevcu su danas oko podneva, u najvrelijem danu od početka leta, centralne gradske ulice bile gotovo puste, na gradskim bazenima traži se mesto više, a lekari Hitne pomoći zabeležili su 25 intervencija.

"Do 14 časova imali smo ukupno 25 intervencija, od čega je trećina bila na javnim mestima", izjavio je Tanjugu zamenik direktora Hitne pomoći Aleksandar Kličković.
Foto: Beta
U većini mesta je između 37 i 39, a najsvežije na Kopaoniku, gde se možete rashladiti na 26 stepeni.

Od 13 časova je i Sjenica "otišla" na 31C.

Da je u Kragujevcu danas bilo vrelo pokazuju i letnje bašte, koje su od podneva gotovo prazne, a s druge strane, gradski bazeni beleže najveću posećenost od početka leta.

"Do 13 časova prodato je više od 1.200 ulaznica za bazene", rekao je Tanjugu direktor sportskog centra "Park" Boris Radivojević.

I Piroćanaci spas od nesnosnih vrućina nalaze na Gradskom kupalištu koje iz dana u dan obara rekorde posećenosti.

Kako je danas Tanjugu izjavio upravnik kupališta Milan Jovanović, juče je na kupalištu bilo rekordnih 1.500 posetilaca, a danas se očekuje još više.

Za razliku od bazena, na jezeru Šumarice bilo je znatno manje kupača.

Zbog vrućine u mnogim gradovima postavljene su i cisterne sa vodom.

Osveženje stiže, ali kakvo?

Hidrometeorološki zavod Srbije je saopštio da će sutra biti nešto manje vruće vreme nego danas, a očekuju se lokalni pljuskovi s grmljavinom.

Minimalna temperatura biće od 16 do 24, a najviša dnevna od 29 na severu, do 37 na jugu i istoku.

Osveženje s pojačanim severozapadnim vetrom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom će ujutru zahvatiti severozapadne krajeve, a tokom dana i ostale delove Srbije. Hidrometeorološki zavod upozorava da su moguće kratkotrajne lokalne vremenske nepogode.

Od podneva će na severu ponovo preovladavati sunčano vreme.

I u Beogradu se sutra tokom jutra i prepodneva očekuje osveženje s pojačanim severozapadnim vetrom i lokalnim pljuskovima i grmljavinom.
Po podne će biti pretežno sunčano, s temperaturaom između 24 stepena i 30 stepeni.

U narednih nedelju dana u Srbiji će preovladavati sunčano i toplo vreme. Najviše temperature od 28 do 33 stepena očekuju se u sredu i četvrtak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: