Irinej: U Evropi je "Bog umro"

Patrijarh srpski Irinej izjavio na kraju svoje posete Rusiji da Srbija ne beži od Evrope, ali da ne može da uđe "u takvu Evropu" pod uslovima koje joj nameću.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.07.2013.

14:40

Default images

“"Nemamo pravo da se odričemo svoje duhovnosti, svoje kulture, svega onoga što nas čini narodom. Zato se nadam da će se narod svesno vezati uz svoju crkvu i blagodariti Bogu što mu daje mogućnost da sačuva apostolsku veru"”, rekao je patrijarh u intervjuu za “"Glas Rusije"”.

Irinej je, takođe, izrazio nadu da će Srbija vremenom biti još jača, kako na duhovnom tako i na političkom planu.

Upitan da li je moguće sačuvati pravoslavne korene u Srbiji posle ulaska u EU, patrijarh je ocenio da je "duhovno stanje Evrope sada veoma jadno".

Tamo je, kao što je rekao Fridrih Niče, 'Bog umro'. Istina, postoje još neka ostrvca crkvenog života. I ne može se bez dijaspore: srpske, ruske, grčke. Zato se sećam reči koje je rekao jedan od rimokatoličkih episkopa: 'Nismo mi vama potrebni, već vi nama'".

To u principu i nije toliko čudno, ocenio je patrijarh.

"Bilo je vremena kada su jedni bili za crkvu, a drugi protiv nje. Sve se razvija po spirali. Prvo se događa greh, a onda obnova. Tako se u istoriji više puta ponavljalo”, naveo je poglavar SPC.

Patrijarh, koji je u Rusiji boravio u 13-todnevnoj poseti, kaže da mu je posebno bilo drago što je učestvovao u svetoj liturgiji u čast 1025 godina od krštenja Rusije.

"Srećan sam što sam bio ovde i video to što sam video. Nadam se da ovo nije bio moj poslednji put u Rusiju i da ćemo posetiti mesta gde, na žalost, nismo mogli da budemo ovoga puta. Ali vam mogu reći jedno: s hrišćanskog aspekta dobili smo veoma pozitivnu predstavu o Rusiji", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija se mnogo promenila od kada je kao episkop Niški bio na sahrani patrijarha Moskovskog i cele Rusije Pimena 1990. godine .

"Sada je to sasvim druga zemlja. Ona je vaskrsla, u njoj je mnogo crkava i manastira. A narod je sada sa svojom crkvom”, rekao je Irinej.

Poglavar SPC odnose Ruske i Srpske pravoslavne crkve, opisuje kao “odnose rođene braće ili sestara”.

"Oni su bili predivni i u prošlosti, a to su i u savremenom dobu. Svi se sećamo kako su mnogi građani Rusije bežeći od Oktobarske revolucije došli u Srbiju gde su ih primili kao braću. Nisu to bili samo oni koji su služili crkvi, već i naučnici i filozofi. Bili su to svetovni ljudi, ali veoma bliski Crkvi”, rekao je patrijarh Irinej.

On je ispričao i da je njegov učitelj ruskog jezika bio Mihail Borovski koji je završio Duhovnu akademiju u Rusiji.

"“I sada naši studenti studiraju u Rusiji, a ruski studenti kod nas u Srbiji. Na taj način, oni nam pomažu da ojačamo naše veze. Njegova svetost patrijarh Kiril dobro poznaje našu crkvu i što je za nas još važnije - situaciju na Kosovu i Metohiji”", zaključio je patrijarh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

207 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: