Kuba - 60 godina od revolucije

Kubanci su obeležili 60. godišnjicu revolucije, a tim povodom u gradu Santjagu prisustvovao je i predsednik Raul Kastro koji je održao govor.

Izvor: Beta

Petak, 26.07.2013.

17:06

Default images

Na zgradi je bio okačen ogromni transparent, sa slikom Fidela Kastra, koji drži uzdignutu pesnicu.

Raul Kastro, Fidelov mlađi brat, koji je vlast u zemlji preuzeo 2006. i od tad sproveo niz socijalnih i ekonomskih reformi, obratio se okupljenima, a na skupu su govorili i lideri zemalja prijatelja Kube - predsednik Venecuele Nikolas Maduro, Bolivije Evo Morales, Urugvaja Hose Muhika i Nikaragve Danijel Ortega.

Fidel Kastro se nije pojavio na skupu. On se zbog bolesti povukao pre sedam godina i od tada se veoma retko pojavljivao u javnosti.
Danijel Ortega, levo do kraja, Evo Morales, Nikolas Maduro i Raul Kastro, desno (Foto: Beta/AP)
U svojim govorima, lideri drugih zemalja izrazili su solidarnost prema Kubi, pokazali protivljenje američkom, kako su rekli, imperijalizmu, kao i embargu koji je Vašington uveo Kubi pre 51 godinu.

Oni su, takođe, odali poštu pokojnom predsedniku Venecuele Ugu Čavesu i složili se da je kubanska revolucija pokrenula pobune i u njihovim zemljama, prenele su agencije.

"Barjak pobune iz Monkade i dalje se vije", rekao je Maduro, dok je Ortega ocenio da su "Kuba, Fidel, Raul, kubanska revolucija, inspirisali narod... da širi neugasivi plamen revolucije".

"Ovo je bila revolucija dostojanstva, samopoštovanja naroda Južne Amerike. Pružila nam je san", ocenio je Muhika.
Nikolas Maduro, levo, Raul Kastro i Hose Muhika (Foto: Beta/AP)
Kubanski predsednik Raul Kastro izjavio je da je transfer moći na mlađe generacije već otpočeo.

Proslava godišnjice je održana u gradu Santjagu, na istoku Kube, gde je mladi Raul 26. jula 1953, pod rukovodstvom brata Fidela Kastra, zajedno sa grupom pobunjenika, napao vojnu kasarnu Monkada, što je bio početak revolucije, koja je 1. januara 1959. okončana svrgavanjem diktatora Fulgensija Batiste, koga su podržavale SAD, izveštava Rojters.

"Više od 70 odsto današnjih Kubanaca je rođeno posle trijumfa revolucije", istakao je Kastro, dodajući da je u toku postepen transfer vođstva revolucijom na nove generacije na bazi pokazane spremnosti i sposobnosti "da se visoko održe zastave revolucije i socijalizma".
Foto: Beta/AP
Kastro je kritikovao svoju generaciju što tu sukcesiju nije na vreme pripremala. On se založio za ograničavanje mandata funkcionera, naglašavajući da je, otkad je zamenio brata na vlasti, razvoj novih lidera njegov prioritet.

Februara ove godine, 53-godišnji Migel Dijas-Kanel je imenovan za prvog potpredsednika Kube.

Jednog dana on bi trebalo da zameni Raula Kastra na položaju predsednika zemlje. Kastru teče drugi petogodišnji mandat na mestu šefa države.
Foto: Beta/AP
Dijas-Kanel je član politbiroa kubanske komunističke partije, koji se do ove godine retko pojavljivao u javnosti.

Raul Kastro i 83-godišnji Hose Ramon Maćado Ventura su prvi i drugi sekretar svemoćne komunističke partije, a ko će ih zameniti na sledećem partijskom kongresu 2016. još nije poznato.

Posle Raula Kastra na svečanost su govorili lideri Venecuele, Bolivije, Urugvaja i Nikaragve, kao i predsednici četiri karipske ostrvske države i ministar spoljnih poslova Ekvadora.

Svi oni su pohvalili Kubance i njihove vođe što su održali nezavisnost zemlje uprkos američkim sankcijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: