"URS nema ucenjivački kapacitet"

Ujedinjeni regioni Srbije nemaju ucenjivački kapacitet i aktuelna vlada ima stabilnu podršku u parlamentu, ocenio je programski direktor CESID-a Đorđe Vuković.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.07.2013.

23:44

Default images

Vuković u izjavi Tanjugu nije hteo da špekuliše da li će URS ostati deo vladajuće koalicije, jer je, kako smatra, situacija još neizvesna i verovatno i rukovodstvo Regiona još "vaga" šta će učiniti.

"I jedna i druga opcija su otvorene i čekamo da izvagaju šta je za njih manji gubitak. Oni su priterani uza zid time što su najmanji koalicioni partner i ne mogu da uspostave nikakav zahtev jer nisu neophodni za vladajuću većinu", rekao je Vuković i dodao da URS "trenutno nema ucenjivački kapacitet".

Na pitanje kolika je verovatnoća da će URS izaći iz Vlade Srbije jer neće pristati na podelu Ministarstva finansija i privrede, na čijem je čelu lider URS Mlađan Dinkić, kao ni na personalne promene ministara, Vuković kaže da bi do nedelje Regioni mogli da promene tu odluku.

"U ovom trenutku mi mogućnost da oni promene tu političku odluku i da pristanu na eventualnu podelu ministarstva ili na smenu jednog broja ljudi, ostaje na jednakom nivou kao i to da ne pristanu na takav tip novih političkih odnosa u vladi", rekao je Vuković.

I ako URS više ne bi bio deo vladajuće većine, podseća Vuković, vladajuća koalicija bi imala dovoljno poslanika, a mogla bi verovatno da računa i na jedan broj samostalnih poslanika, možda i na podršku poslaničkih grupa Zajedno za Srbiju, SPO-DH S S ili SVM.

To su, kako smatra Vuković, moguće političke opcije pa SNS i SPS "ispostavljaju" navedene zahteve jer su svesni da im URS "ne znači toliko da zbog njega moraju da strepe od pada vlade ili izgube podršku u parlamentu".

Vukoviću ne deluje kao realna opcija da će doći do rotacije i zamene ministarstava među koalicionim partnerima.

"To je često pominjano u medijima, ali ne deluje mi da može da bude neka značajna promena. Ako URS ostane pri svom stavu, onda može da dođe do nove preraspodele od dela koji je pripadao toj stranci", rekao je Vuković.

Vuković smatra i da izbori u ovom trenutku nisu opcija koja je na "dnevnom redu" i da o njima sigurno do kraja godine neće biti ozbiljnije priče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: