Pet ministara odlazi za sada

Iz Vlade Srbije nakon rekonstrukcije za sada sa ministarskih mesta odlaze Aleksandar Vučić, Goran Knežević, Bratislav Petković, Alisa Marić i Milutin Mrkonjić.

Izvor: B92

Petak, 26.07.2013.

17:38

Default images

Dačić i Vučić se dogovorili i da se podeli ministarstvo finansija i privrede, koje vodi Mlađan Dinkić.

Vučić je na sednici GO SNS-a, koja je u toku, prvo predložio da on bude smenjen sa jednog od dva mesta u vladi - mesta potpredsednika vlade ili ministra odbrane.

Zatim je rekao da mu je Goran Knežević, član predsedništva SNS-a i ministar poljoprivrede, ponudio ostavku na mesto u Vladi Srbije, koju je Vučić prihvatio.

Predsednik SNS-a je zatim rekao da će iz Vlade od članova SNS-a biti smenjena još dva ministra - to su Bratislav Petković, koji se nalazi na čelu ministarstva kulture i informisanja, i Alisa Marić, koja je na mestu ministarke omladine i sporta.

Na sednici predsedništva SPS-a, koja je počela sat i po pre sednice GO naprednjaka, Milutin Mrkonjić je sam ponudio ostavku na mesto ministra saobraćaja, što je vrh socijalista i prihvatio.

Treći partner u Vladi Srbije - URS tokom vikenda treba da donese odluku o tome da li će promeniti nekog od svoja tri člana u vladi - Suzanu Grubješić, potredsednicu Vlade Srbije, Vericu Kalanović, ministarku regionalnog razvoja, i Mlađana Dinkića, ministra finansija i privrede.

URS je inače predložio da Vlada sa sadašnjih 19 članova bude smanjena na 15 i da je u tom slučaju URS spreman da se odrekne jednog od svoja tri člana u vladi.

Portparol URS Marko Selaković rekao je za B92 da ta stranka ne želi da komentariše stavove partnera u Vladi, a da će svoj stav izneti u nedelju.

Ako URS ne prihvati predložene promene, koalicioni sporazum na kome je formirana Vlada biće raskinut, izjavio je lider SPS i premijer Ivica Dačić.

Dačić i Vučić su se saglasili da je neophodna promena u resoru finansija i privrede.

"Postigli smo dogovor, juče na razgovorima sa predstavnicima SPS, oko podele odgovornosti u Ministarstvu finansija i privrede i da se to jasno poruči", kratko je rekao Vučić. To je saopštio i SPS nakon sednice predsedništva socijalista. Vladu Srbije koja je formirana 27. jula 2012. godine čini 19 članova koji su podeljeni između tri stranke u vlasti SNS, SPS i URS i njihovih koalicionih partnera.

Ivica Dačić - premijer i ministar policije

Aleksandar Vučić - prvi potredsednik vlade i ministar odbrane

Rasim Ljajić - potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija

Jovan Krkobabić - potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike

Suzana Grubješić - potpredsednica Vlade za evropske integracije

Mlađan Dinkić - ministar finansija i privrede

Verica Kalanović - ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave

Ivan Mrkić - ministar spoljnih poslova

Velimir Ilić - ministar građevinarstva i urbanizma

Nikola Selaković - ministar pravde i državne uprave

Goran Knežević - ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Zorana Mihajlović - ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine

Milan Bačević - ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja

Bratislav Petković - ministar kulture i informisanja

Alisa Marić - ministarka omladine i sporta

Milutin Mrkonjić - ministar saobraćaja

Žarko Obradović - ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Slavica Đukić Dejanović - ministarka zdravlja

Sulejman Ugljanin - ministar bez portfelja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: