Sastanak završen, svako pri svome

Sastanak Vučića, Dačića i Dinkića o rekonstrukciji Vlade je završen tako što su svi ostali pri svojim ranijim stavovima.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2013.

09:16

Default images

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić je za temeljnu rekonstrukciju Vlade.

Premijer Srbije i lider SPS Ivica Dačić će o svemu doneti odluku na sutrašnjoj sednici Predsedništva njegove stranke, dok je ministar finansija i privrede i lider URS Mlađan Dinkić, kako saznajemo, ostao protiv podele njegovog resora.

Posle pauze zbog boravka prva dva čoveka Vlade Srbije u Briselu, sastanak o rekonstrukciji vlade počeo je danas nešto posle 16 sati i završen je za nešto više od sat.

Sastanak lidera SPS, SNS i URS održan je u Vladi Srbije.

Posle današnjeg sastanka, iz URS je saopšteno da je sastanak protekao u korektnom i konstruktivnom tonu i da su sva tri koaliciona partnera izrazila spremnost da daju svoj lični doprinos kako bi vlada radila još bolje. B92 saznaje, u skladu sa tim, da je URS predložio da se napravi manja i efikasnija vlada sa maksimalno 15 ministarstava.

Lider URS Mlađan Dinkić saglasio se da Vlada u narednom periodu mora još više da fukcioniše kao jedinstev tim i da zajednički i složno rešava brojne probleme sa kojima se građani Srbije suočavaju.

Današnji sastanak je trebalo, prema najavama, da bude presudan za rekonstrukciju vlade, koja se najavljuje već nedeljama.

Premijer Ivica Dačić je prethodno izjavio da je vlada koju predvodi postigla istorijski uspeh i otvorila pregovore sa EU, ali da se on time ne zadovoljava. Dačić je naglasio da rekonstrukcija jeste aktuelno pitanje, ali da nije omeđeno rokovima koje su postavili drugi, već sama vlada. On je podsetio da će glavni odbor SNS biti održan u petak, a krajem meseca i sednica Skupštine Srbije na kojoj će novi ministri biti izabrani i položiti zakletvu.

"O personalnim rešenjima razgovaraćemo u narednim danima, a to da li će neko ostati u koaliciji ili neće, i to će biti otvoreni razgovori, da li svi možemo da odgovorimo onome što je cilj rekonstrukije, a to je poboljšanje rada vlade", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje da li će URS ostati u vladi.

Kada je reč o ministrima iz SPS i njihovoj eventualnoj smeni, Dačić, koji je i lider socijalista, rekao je da kad su oni u pitanju tu nema prepreka i da je važno da sve stranke koje imaju ministre doprinesu rekonstrukciji. "Rekonstrukcija će biti uspela ukoliko bude promena nabolje, a siguran sam da hoće", rekao je Dačić.

On je podsetio da je pre godinu dana najavio da će ovo biti vlada sa najboljim rešenjima što je, kako je dodao, i uradila jer ima hrabrost, politički legitimitet i bez staha od pada političkog rejtinga preduzima korake i otvoreno govori građanima o problemima.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević očekuje da će posle današnjeg trojnog sastanka lidera vladajuće koalicije predsednik SPS Ivica Dačić zakazati sednicu Predsedništva SPS.

"SPS će dati pun doprinos, bićemo podrška, a ne prepreka tom procesu, ali ako se proceni da je potrebno da se ide na izbore - mi se izbora ne plašimo i spremni smo za njih", rekao je Milićević novinarima u parlamentu.

Zamenik šefa poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Zoran Babić očekuje da će sutra, posle sednice Glavnog odbora stranke, biti saopštena imena ministara koji će biti zamenjeni u rekonstrukciji vlade.

"Uveren sam da ćemo sutra izaći sa konkretnim imenima ljudi koji su zaslužili poštovanje, jer su radili neuporedivo više i bolje od prethodnih vlada, ali možda nedovoljno snažno za ovo vreme u kojem se nalazi Srbija i kako građani očekuju", rekao je Babić Tanjugu.

Novosti: Raspakuje se koalicioni sporazum

"Novosti", s druge strane, pišu da se, na sastanku lidera tri partije, SNS, SPS i URS, sprema promena koalicionog sporazuma. Prema pisanju tog lista, Vučić, Dačić i Dinkić pokušaće potpuno da "raspakuju" sadašnju kadrovsku šemu Vlade, a u igri će biti - podela resora, razmena portfelja između stranaka, ali i ukidanje pojedinih pozicija u Nemanjinoj 11.

Svaka članica saveza moraće da se odrekne nekog svog jakog stranačkog aduta, a nova "pravila igre" nametnuće najjača partija u koaliciji koju predvodi Vučić, prenosi "Novi magazin".

Mnogo nepoznanica moraće da se reši u naredna tri dana, a ukoliko izostane celovit dogovor, nije isključeno da neka stranka izađe iz Vlade ili da se raspišu vanredni izbori.

Naprednjaci su zakazali sednicu Glavnog odbora za petak, dok će SPS i URS održati sednice stranačkih predsedništava tokom vikenda.

"Novosti" takođe saznaju i da je upravnik Narodne biblioteke Dejan Ristić najozbiljniji kandidat za novog ministra kulture jer je gotovo izvesno da će Bratislav Petković biti zamenjen tokom rekonstrukcije.

Sadašnji upravnik biblioteke je istoričar i prevodilac, na tu funkciju je izabran posle smene Sretena Ugričića, a pre toga je bio savetnik u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: