Tači:Napredak kad je reč o izborima

Nova runda Beograda i Prištine u Briselu je završena nešto pre 19 sati. Tači izjavio da je ostvaren napredak, ali da o energetici još nema dogovora.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 24.07.2013.

00:30

Default images

Tači je izjavio da je ostvaren značajan napredak kada je reč o lokalnim izborima na Kosovu s ciljem da što veći broj Srba izađe na izbore.

Sastanak je protekao u dobroj volji, a kada je reč o telekomunikacijama i energetici nije postignut konačan dogovor, ali u narednim danima se očekuje da još neke stvari budu razjašnjene, rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, datum sledećeg sastanak biće dogovoren sa baronesom Ešton.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost saopštila je, posle razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, da su se oni saglasili da treba preduzeti sve konkretne akcije kako bi lokalni izbori na Kosovu imali dobru izlaznost.

"Sastala sam se danas sa premijerima Dačićem i Tačijem kako bismo razgovarali o daljoj implementaciji aprilskog sporazuma o dijalogu u cilju normalizacije odnosa između dve strane", saopštila je Ešton po završetku sastanka.

Prema njenim rečima, dva premijera su razgovarala o pripremema za lokalne izbore na Kosovu, koji su zakazani za 3. novembar, i "saglasili su se da bi trebalo preduzeti sve konkretne mere kako bi se obezbedilo da izbori imaju dobru izlaznost".

"Rad na implementaciji će se nastaviti u narednim nedeljama istim intenzitetom, kako bismo sačuvali dosad postignuti dobar tempo", rekla je Ešton.

Današnji sastanak trajao je oko 4 sata.

U Brisel je sa srpskim premijerom otišao i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i direktor vladine Kancelarije za Kosovo Aleksandar Vulin.

Reporterka B92 iz Brisela Ljubica Gojgić napominje da je, za razliku od ranijih susreta, kada su trojnom sastanku prethodili odvojeni bilateralni susreti Ketrin Ešton sa Dačićem i Tačijem, ovoga puta odmah počeo trojni sastanak.

"Kako saznajemo, Ketrin Ešton drži mnogo do ovog sastanka, imala je na početku neuobičajen dugi uvod, a zbog sastanka je odložila putovanje u Sloveniju. Sva otvorena pitanja su aktuelna i u ovoj rundi - učešće Srba na lokalnim izborima na Kosovu 3. novembra, način organizacije tih izbora, zatim pitanje policije na severu Kosova, kao i telekomunikacije i energetika oko kojih se očekuje ozbiljan napredak. Saznajemo i da se na sastanku u atmosferi oseća tenzija jer su velika očekivanja da se napravi neki konkretan rezultat pošto su tri meseca, kako se ističe medenog meseca od potpisivanja Briselskog sporazuma prošla", prenosi Ljubica Gojgić. Pre početka sastanka, Hašim Tači je izjavio da se nada političkom dogovoru o telekomunikacijama i energetici i naglasio zadovoljstvo zbog poziva Beograda kosovskim Srbima da izađu na opštinske izbore na Kosovu.

"O tome danas već razgovaraju i radne grupe za telekom i energetiku, a nadam se da će dogovor biti moguć i na političkom nivou", rekao je Tači novinarima pred početak sastanka u sedištu Evropske službe za spoljne poslove.

Kako je rekao, jedna od tema razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem biće i predstojeći lokalni izbori na Kosovu, uključućujući i pomoć međunarodnih mehanizama koji će omogućiti što veći odziv stanovništva sa severa na tim izborima.

"Važno je istaći da je Srbija već pozvala svoje stanovništvo na severu da učestvuje na izborima, a mi ćemo sa naše strane izvršiti sve pripreme i ispuniti pravne i ustavne obaveze kako bismo omogućili da se to desi", rekao je Tači.

Tači je kazao i da je završen rad na zakonu o amnestiji.

Ivica Dačić, s druge strane, nije dao izjavu novinarima pre ulaska na sastanak, a Tači je takođe naglasio da se aprilski sporazum Beograda i Prištine u mnogim tačkama već uveliko sprovodi.

Prema izvorima iz Evropske komisije, moguće je da se tokom ove runde pregovora održe i zasebne konsultacije Eštonove sa Dačićem i Tačijem, a sastanak bi trebalo da se završi danas.

Ranije je najavljeno da bi u ovoj rundi razgovora, u okviru primene Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, trebalo da se potraži rešenje za izlazak kosovskih Srba na opštinske izbore u novembru, pošto bi na tim izborima bila formirana Zajednica srpskih opština.

U utorak je srpski ministar pravde Nikola Selaković u Briselu predvodio tim Beograda na tehničkim pregovorima o rešenjima za pravosuđe, formiranje sudova i tužilaštava u srpskim opštinama na Kosovu.

Prošle sedmice su u sedištu Evropske komisije vođeni i tehnički pregovori o formiranju policijskih ustanova i snaga u budućoj Zajednici srpskih opština.

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton Maja Kocijančič je rekla ranije danas da će na današnjoj 14. rundi dijaloga u Briselu biti razmatrana primena briselskog sporazuma, kao i telekomunikacije, energetika i lokalni izbori na Kosovu. Kako je danas novinarima u Briselu rekla Maja Kocijančič, na sastanku će se razgovarati o napretku u primeni sporazuma, o tome kako dalje.

"Znate da imamo plan koji je bio usvojen i oni će sada videti kakav je napredak postignut i šta je potrebno da se dogodi u narednim sedmicama i mesecima da bi sporazum bio do kraja implementiran", rekla je ona. Kako je istakla Kocijančičeva, implementacija je ključna, a vremena nema mnogo.

"Planovi koji su usvojeni su dosta ambiciozni, a moraju da se primene", rekla je ona. Kocijančičeva je rekla i da su se ranije danas već sastale radne grupe koje razgovaraju o telekomunikacijama i energetici, i to će sigurno biti teme i u okviru dijaloga.

Kako je dodala, jedna od tema razgovora biće i lokalni izbori na Kosovu i Metohiji, zakazani za 3. novembar, jer je to jedna od glavnih tačaka briselskog sporazuma i plana za implementaciju. Na pitanje da li pojačan sastav srpske delegacije sugeriše da se očekuje neki konkretan dogovor, Kocijančičeva je rekla:

"Pomenula sam već da su se sastale i radne grupe i zato su obe delegacije jače... Vicepremijer Vučić je bio ovde više puta. Ono što je za nas važno jeste da i jedna i druga strana nastave rad na implementaciji sporazuma i u tom kontekstu treba gledati i današnji sastanak".

Kocijančičeva je, na pitanje da li postoji neki vremenski okvir za sprovođenje planova, rekla da su obe strane izrazile želju da se dijalog nastavi.

"I Eštonova je isto spremna da u kontekstu rada na implementaciji i razrešavanja otvorenih pitanja nastavi sa sastancima. Rad se nastavlja", dodala je ona. Današnji sastanak će najverovatnije biti poslednji pre jeseni", dodala je ona.

Tahiri: Tači će tražiti bržu primenu sporazuma

Zamenica premijera Kosova Edita Tahiri izjavila je da će kosovski premijer danas na sastanku s premijerom Srbije zatražiti da se ubrza primena sporazuma od 19. aprila u Briselu.

Ona je, kako prenosi portal Telegrafi, ocenila da je u ovoj fazi izuzetno značajno angažovanje Evropske unije u oceni dinamike primene sporazuma.

Nezavisno od tendencija Srbije da se odlaže proces primene, kako je Edita Tahiri rekla, proces normalizacije odnosa neće pretrpeti neuspeh, napomenula je ona.

Edita Tahiri je ocenila da ideje Beograda da kosovski Srbi na opštinske izbore izađu sa jedinstvenom listom nije uopšte demokratska i da podsećaju na stara vremena i prevaziđene sisteme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: