"Pravda za ubijene žeteoce"

Direktor kancelarije za KiM Aleksandar Vulin kaže da međunarodna zajednica još nije našla odgovorne za ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom pre 14 godina.

Izvor: Beta

Utorak, 23.07.2013.

00:27

Default images

On je ocenio da poverenja ne može biti ako odgovorni za zločin ne budu kažnjeni.

Posle pomena ubijenim Srbima, Vulin je rekao da međunarodna zajednica ne može garantovati da se ovakvi zločini nad Srbima neće ponoviti, jer nije otkrila ko je ubio srpske žeteoce u ovom selu, a zločin koji se ne kazni uvek preti da će se ponoviti.

Vulin je ocenio da je taj zločin dokaz toga da Srbi ne mogu svoju sudbinu da prepuste ni međunarodnoj zajednici niti bilo kome drugom.

"Moramo sa obe ruke da držimo svoju sudbinu, da imamo svoju vlast, svog predsednika, svoju policiju i svoje sudove, jer dok god to nemamo, onda imamo groblja i etnička čišćenja, i dok to nemamo nemamo ni pravde", rekao je Vulin.

Vulin je naveo da su mu rekli da Euleks tri godine nije ušao u ovo selo da pita šta se dogodilo i da obnovi istragu.

"U ime Vlade Srbije i srpskog naroda od međunarodne zajednice tražim, jer sve je u njihovim rukama, da obnovi istragu i da nam brzo saopšte ko je ubio srpske žeteoce", zatražio je Vulin.

Prema njegovim ocenama, poverenja u međunarodnu zajednicu ne može biti dok ne bude pokazala da joj je iskreno stalo, dok ne prestane da prebrojava žrtve po imenima i nacionalnosti, da ih deli na žrtve prvog i drugog reda, da za jedne pravi sudove, a za druge neće ni istragu da otvori.

Direktor kancelarije rekao je da je 14 godina prošlo a da 14 ubijenih žetelaca ne može na miru da počiva jer su počinioci nepoznati.

Protojerej Savo Šmigić zatražio je u Starom Grackom, gde je služio parastos za 14 srpskih žetelaca koji su 1999. ubijeni u ovom selu, da nadležni obezbede pravdu.

Ubistvo 14 žetelaca u selu Staro Gracko jedan je od najtežih zločina počinjenih nad Srbima u pokrajini, a za taj zločin niko nije odgovarao. Šmigić je u besedi istakao da od izvinjenja nema ništa, ali “da zahtevamo i tražimo od svih relevantnih ljudi da ispune pravdu prema nevino postradalima”.

Ističući da već 14 godina u Starom Grackom stojimo pred živom žrtvom naših sunarodnika, Šmigić je istakao: “Teško onom čoveku i teško onoj civilizaciji koji svoj napredak i svoju budućnost zasnivaju na ovakvim zločinima”.

Ističući da zločin nikome dobra doneti neće protojerej Ssmigić je naglasio da ove žrtve stoje pred nama ne samo danas, ne samo jednom u godini, već uvek i sada, svakoga dana stoje i opominju da su svoje njive zalili krvlju.
Foto: Tanjug
Vulin je zatražio od međunarodne zajednice da ne govori porodicama "da je vreme da zaborave na svoje ubijene" jer porodice, srpski narod
i Srbija to ne mogu da zaborave.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica mora da se ponaša u skladu sa mandatom i da u skladu sa svojom vlašću pokaže
odgovornost.

Parastos u prisustvu više od 200 građana služili su sveštenici Eparhije raško-prizrenske.

“Isto tako znamo da je svaka njiva, svaki mikromlimetar naše zemlje natopljen tom mučeničkom krvlju nevinih žrtava. Zbog krvi mučenika, pravednika postradalih kroz vekove, mi treba da stojimo pred njima svetla obraza ne dajući, ne predajući, ne izdajući i ne prodajući ovu zemlju natopljenu krvlju mučenika, jer je skupa bila cena za nju”, poručio je on.

"Staro Gracko, ovaj nemili i mučki događaj, događaj koji nije dostojan čoveka, treba da pamtimo i držimo u srcima našim i da nas opominje, da se budimo i ležemo sa Starim Grackom, sa tim i takvim žrtvama", rekao je Šmigić.

On je naglasio da je krv data za ovu zemlju i da mi treba da je branimo znojem, istinskom pravdom i mudršću kako bismo je predali onima koji ostaju za nama.

Britanski ambasador na Kosovu Jan Klif je ranije izjavio da osuđuje sva ubistva i zločine počinjene na Kosovu uključujući i ovaj.

Klif je gostujući u programu Radija “Kontakt plus” u Kosovskoj Mitrovici istakao da želi da svi počinioci zločina na Kosovu budu kažnjeni na pravi način.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević izjavila je Tanjugu da "tužilac Euleksa iz Kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova još razmatra slučaj".

"U toku je takođe razmatranje informacija u vezi sa slučajem koje je tužilaštvo nedavno dobilo", rekla je Gudeljevićeva, dodavši da zbog toga ne može da saopšti više informacija.
Foto: Tanjug
Policija UNMIK je oktobra 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu. Bitići je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.

Na njivi u Starom Grackom, 23. jula 1999. godine iz zasede je ubijeno 14 Srba, među kojima je najmlađi imao 17 godina.

U ataru sela ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momčilo Janićijević, Stanimir i Boško đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

Povodom ovog zločina, u selu Staro Gracko u toku je memorijal pod sloganom "Nigde manjeg sela, a toliko žrtava", kojim se obeležava 14 godina od ovog stravičnog zločina.

Memorijal je počeo 19. jula i posvećen je stradalim meštanima Starog Grackog i svim srpskim žrtvama sa Kosova i Metohije.

Aleksandar Vulin zapitao je juče u Leposaviću kakav je autoritet međunarodne zajednice koja ne može da odgovori ni na jedan zločin počinjen nad Srbima na KiM.

CEAS: Pitanje zločina staviti u fokus

Centar za evroatlantske studije (CEAS) danas je, povodom 14. godišnjice ubistva srpskih žetelaca u selu Staro Gracko, ocenio da početak normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće dati suštinske rezultate ako se pitanje odgovornih za sve zločine na Kosovu ne stavi u fokus, poručujući da je obaveza medjunarodne zajednice da podstiče taj proces.

"Ubistvo žetelaca jedan je od najtežih zločina nad Srbima od dolaska medjunarodne misije u Pokrajinu. U te zločine, za koje do sada niko nije odgovarao, spadaju i ubistava dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva", konstatuje CEAS.

Ta nevladina organizacija podseća da je UNMIK policija u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu žetelaca, koji je posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.

"CEAS se iskreno nada da će nadležni tužilac Euleksa iz Kancelarije Specijalnog tužilastva Kosova, koji prema saopštenju Euleksa, još razmatra informacije u vezi sa slučajem koje je tužilaštvo nedavno dobilo, uskoro preduzeti mere koje mogu dovesti do kažnjavanja svih počinilaca ovog zločina", navodi se u saopštenju.

CEAS poziva nadležne organe Beograda i Prištine da pomognu Euleksu u ovoj, ali i svim drugim istragama koje vodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: