Sud naredio oslobađanje Miškovića

Miroslav Mišković dao je izjavu pred Specijalnim sudom da se neće kriti i vraćen je u Okružni zatvor radi procedure razduživanja. Nakon toga biće pušten.

Izvor: B92

Utorak, 23.07.2013.

00:37

Default images

Vlasnik Delta holdinga bi u narednim satima trebalo da napusti pritvor, u kom je proveo sedam meseci i 11 dana od hapšenja 12. decembra prošle godine, i da se brani sa slobode.

Viši sud u Beogradu je saopštio da je ovaj sud primio dokaz da je novčani iznos na ime jemstva za Miroslava Miškovića, u iznosu od 12.000.000 evra položen u depozit suda, kao i da je okrivljeni pred sudom dao obećanje da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti boravište.

Nakon toga, posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu donelo je naredbu da se okrivljeni Miroslav Mišković pusti na slobodu i istu je prosledilo Okružnom zatvoru u Beogradu.

Podsetimo, vlasnik Delta holdinga biće pušten nakon što je njegova kompanija uplatila jemstvo od 12 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, koje mu je odredio sud. To je najveće jemstvo koje je ikada do sada odredilo srpsko pravosuđe.

Advokat Miroslava Miškovića, Zdenko Tomanović, koji je jutros stigao pred zatvor u kom se Mišković nalazi, rekao je novinarima da očekuje da njegov klijent bude pušten oko 11 sati, kao i da je sve u redu sa bankom, odnosno sa dokazom o uplati jemstva. On je objasnio da će Mišković prvo biti odveden u Specijalni sud kako bi dao izjavu - odnosno obećanje da se neće kriti i da će se odazivati svim pozivima suda.

"On će u sudnici Specijalnog suda dati izjavu da obećava da se ne neće kriti i ako sud donese odluku da ga danas pusti, on bi trebalo da bude vraćen u Okružni zatvor, gde sledi procedura razduživanja", rekao je Tomanović.

Da Miškovića čeka takva procedura potvrdila je ranije i portparolka suda Dušica Ristić. "Prema zakoniku o krivičnom postupku, Mišković mora da bude doveden u sud kako bi dao izjavu - obećanje da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti svoje boravište", kazala je ona. Ristićeva je dodala da će Mišković izjavu dati u prisustvu svog branioca, nakon čega će biti vraćen u Okružni zatvor u Beogradu.

Prema zakonskoj proceduri, nakon davanja izjave, uz ispunjenje svih drugih pretpostavki, sud će dati naredbu Upravi zatvora da se Mišković pusti na slobodu. S obzirom na to da mu je pritvor zamenjen jemstvom, sud ne donosi rešenje o ukidanju pritvora, već samo izdaje naredbu za puštanje.

Miškoviću, koji je u pritvoru od decembra 2012, oduzet je pasoš i određena mu je mera zabrane napuštanja boravišta uz obavezu javljanja u PU Beograd, PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 9. maja optužnicu protiv vlasnika "Delta holdinga", njegovog sina Marka Miškovića, Mila Đuraškovića i još osmoro okrivljenih, koja ih tereti da su mahinacijama oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara. Apelacioni sud je optužnicu potvrdio 5. jula.

Miškovićima i Đuraškoviću se na teret stavlja krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja, a za oba dela je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Marko Mišković je u kućnom pritvoru, a svi ostali, osim Miroslava Miškovića i Mila Đuraškovića, brane se sa slobode.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je juče izjavio na RTS-u da će postupak protiv Miškovića biti okončan u roku od godinu dana ili nešto duže i dodao da se nada da će suđenje u svakom slučaju biti efikasno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

189 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: