Ako URS izađe, ko ulazi u koaliciju

Ukoliko URS nakon rekonstrukcije ne budu više deo Vlade, njihovih 16 poslanika neće biti presudni za opstanak kabineta premijera i lidera SPS Ivice Dačića.

Izvor: Danas

Utorak, 23.07.2013.

20:22

Default images

Dušan Petrović, predsednik Zajedno za Srbiju, i Balint Pastor, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini, za Danas kažu da ih još niko nije zvao na razgovor oko ulaska u Vladu i da će se na takav poziv odazvati ako do njega dođe.

Matematika pokazuje da bi u slučaju izlaska URS iz vladajuće koalicije, Vlada i dalje imala podršku najmanje 128 poslanika - SNS, SPS, PUPS, JS, SDPS i NS, kao i SDA Sandžaka. Uslov za to je da se Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade i lider SNS, dogovore o rekonstrukciji, a poslednja opcija su izbori.

Na opstanak Vlade i bez poslanika URS ukazao je nedavno sam lider stranke Mlađan Dinkić, koji je na pitanja da li isključuje izlazak URS iz Vlade odgovorio da o tome odlučuju koalicioni partneri, koji su URS i pozvali u Vladu i koji i bez njih imaju većinu u parlamentu.

I Bratislav Gašić, potpredsednik SNS, navodi za Danas da su socijalisti i naprednjaci mogli da formiraju vladu bez URS, ali su Dinkićevi pozvani u Dačićev kabinet, jer je stav naprednjaka od prvog dana bio da je Srbiji potreban širi konsenzus, kako bi se zajednički omogućio izlazak iz problema. Da li će naprednjaci i kada, ukoliko se URS odluči za odlazak u opoziciju pozvati neke druge stranke da participiraju u vlasti, ostaje da se vidi. Gašić kaže da je rano govoriti ko su novi potencijalni koalicioni partneri. On navodi da još nije bilo razgovora sa Zajedno sa Srbiju Dušana Petrovića, Savezom vojvođanskih Mađara i Srpskim pokretom obnove. Potpredsednik SNS, međutim, isključuje mogućnost koalicije sa DS.

Dušan Petrović, šef poslaničkog kluba Zajedno za Srbiju, čijih sedam poslanika je već podržavalo neke vladine predloge u parlamentu, kaže za Danas da do sada nije ni sa kim razgovarao o mogućnosti da u rekonstrukciji podrži Vladu umesto URS-a. On, međutim, ne isključuje potpuno tu mogućnost, navodeći da je potrebno uspostaviti politički konsenzus oko izlaska Srbije iz ekonomske krize, jer Vlada do sada nije pronašla odgovor na teška ekonomska pitanja.

"Važno je uspostaviti novu politiku koja bi se temeljila na stvaranju konsenzusa oko najvažnijih ekonomskih pitanja, jer je to put za bolji život Srbije, a to ko će učestvovati u Vladi samo je put za vođenje i ovakve politike. Srbiji je neophodan nov politički dogovor, čija suština bi trebalo da bude odgovor na pitanje koliko smo mi, kao građani, spremni da platimo funkcionisanje svoje države. Ako rekonstrukcija otvori put ka ovakvom dogovoru, biće dobra", kaže Petrović.

"SVM nikada nikome nije bio rezervni igrač, pa neće ni sada. Što se tiče komunikacije sa vladajućim strankama, ona je dobra i podržavali smo neke zakone, ali to ne znači da ulazimo u Vladu", kaže za Danas Balint Pastor, šef poslaničke grupe SVM, i dodaje da će se, ukoliko bude poziva za razgovore, SVM na njih odazvati.

Kao najozbiljniji kandidat za novog člana Vlade pominje se SPO. Četiri poslanika SPO i jedan iz DHSS već su pokazali da je tanka nit između vlasti i opozicije, dajući podršku vladinim zakonskim rešenjima. Ova stranka odbila je i da potpiše peticiju opozicionih poslanika kojom se traži vanredna sednica parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o odgovornosti ministra prosvete Žarka Obradovića.

IZ SPO niko nije želeo da komentariše spekulacije da će se uskoro iz opozicije preseliti u vlast. Aleksandar Jugović, potpredsednik SPO, kratko je za Danas rekao da ne komentariše glasine, ali je i dodao da SPO podržava i podržavaće sve ono što je dobro i što vodi brzim evropskim integracijama, borbi protiv korupcije, bez obzira da li je stranka u vlasti ili u opoziciji.

Premijer Srbije objasnio je da treba otvoreno razgovarati da li neka stranka treba da ostane u koaliciji i da li svi mogu odgovoriti cilju rekonstrukcije, a to je bolji rad Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: