Opet sukobi u Kairu, 4 poginulo

Četiri osobe su poginule a najmanje 26 je povređeno kada su na centralnom Trgu Tahrir u Kairu izbili sukobi između pristalica i protivnika svrgnutog Morsija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.07.2013.

19:08

Default images

Dvoje ljudi je izgubilo život u sukobima u gradu Kaljub, severno od Kaira, dok je treći poginuo kad je bežeći pao pod voz, prenela je agencija AFP. Četvrta žrtva je preminula u bolnici nakon što je ranjena u pucnjavi u blizini centralnog trga Tahrir u Kairu, izjavio je zamenik direktora hitne službe u egipatskoj prestonici, Mohamed Sultan.

On je dodao da je u nasilju tokom današnjeg dana povredjeno još najmanje 26 ljudi.

Demonstranti s obe strane gađali su jedni druge kamenicama, a policija je ispalila suzavac da bi ih rasterala, prenele su agencije.

Ovo je najveći sukob u Kairu od 16. jula, kada je tokom protesta poginulo sedmoro ljudi.

Na Trgu Tahrir mogu se videti mrlje od krvi i slomljeno staklo, dok ranjene odnose s mesta zbivanja na motociklima, preneo je Rojters.

Državna televizija objavila je da je uhapšeno sedmoro Morsijevih pristalica i da su od njih zaplenjena dva pištolja.

Nekoliko stotina pristalica Morsijevog pokreta Muslimanska braća uputilo se ka Trgu Tahrir, centru masovnih protesta tokom kojih je egipatska vojska 3. jula srušila s vlasti izabranog islamističkog predsednika i sukobila se sa svojim protivnicima.

"Pucali su na nas. Pokušali su da preplave trg", rekao je Tarik Sabir, jedan od učesnika protesta koji je ranjen u sukobu.

U Egiptu je napeto već više od dve nedelje - od kada je vojska smenila prvog demokratski izabranog predsednika posle masovnih protesta na kojima je tražena njegova ostavka.

Vojska je upozorila da će odlučno intervenisati ako bude nasilja.

Morsijev naslednik Adli Mansur, koga je postavila vojska, obećao je da će se boriti za očuvanje stabilnosti i da će se odupreti protivnicima koje je optužio da hoće da gurnu zemlju pogođenu krizom u "nepoznato".

Od Morsijevog pada, u sukobima u Egiptu poginulo je najmanje stotinu ljudi, većinom pristalica Muslimanske braće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: