Papa stigao u Rio de Žaneiro

Papa Franja stigao je večeras u Rio de Žaneiro, što je prva njegova poseta inostranstvu od kada je postao poglavar Rimokatoličke crkve.

Izvor: AFP

Ponedeljak, 22.07.2013.

10:35

Default images

Papa je u Rio doputovao iz Rima, posebnim letom italijanske kompanije Alitalia. S njim putuju i njegova pratnja i novinari koji će izveštavati o sedmodnevnoj poseti Brazilu.

U skladu s principima skromnog života koje propoveda, papa je sam nosio svoj ručni prtljag, čak i dok se pozdravljao sa zvaničnicima koji su došli da ga isprate, medju kojima je bio i premijer Italije Enriko Leta.

Papa Franja upozorio je danas da globalna kriza preti da se stvori izgubljena generacija mladih, besposlenih ljudi.

"Globalna kriza nije donela ništa dobro mladim ljudima. Prošle sedmice sam video podatke o tome koliko ima mladih, nezaposlenih. Preti nam mogućnost da imamo generaciju nezaposlenih", rekao je Franja ranije danas novinarima koji su ga pratili na putu za Brazil.

Papa (76) je rekao da je cilj njegovog puta da "ohrabri mlade ljude da se integrišu u društvo" i da ubedi društvo da ih ne napuste.

"Kada izolujemo mlade ljude, mi im činimo nepravdu. Mladi ljudi pripadaju porodici, kulturi, veri. Ne smemo da ih ostavimo same", rekao je papa na svom prvom putu u inostranstvo.

Papa je kazao da mladi predstavljaju budućnost, ali da su to i stariji, koji imaju mudrost stečenu iz života, istorije, svoje zemlje, svoje porodice.

Očekuje se da će više od milion mladih pozdraviti papu na plaži Kopakabana u Rio de Žaneiru, na proslavi Svetskog dana mladih u organizaciji Katoličke crkve.

Papa Franja otputovao je danas u višednevnu posetu Brazilu, zbog koje će u tu zemlju doputovati skoro 1.5 miliona hodočasnika iz celog sveta.

Ujedno su stigli da dočekaju papu i ateisti i grupa "Anonimusi", koji najavljuju demonstracije zbog ogromnog novca koji će biti potrošen na papinu posetu.

Za vreme svoje prve inostrane posete, papa će boraviti u Brazilu do 28. jula tokom obeležavanja Svetskog dana mladih, velikog rimokatoličkog praznika među mladim vernicima.

"Stižem u Brazil za nekoliko sati i srce mi je već puno radosti, jer ću uskoro sa vama tamo proslaviti 28. Svetski dan mladih", napisao je jutros papa Franja na svom nalogu na Tviteru.

Najavljeno je da će se papa danas sastati s predsednicom Brazila Dilmom Rusef, dok će u sredu posetiti Hram glavne zaštitnice Brazila - Bogorodice Apareside, smešten na pola puta između Sao Paula i Rija.

Papa će u četvrtak obići favele, najsiromašnije četvrti Rija.

Ateisti i pripadnici hakerske grupe "Anonimusi" najavili su da će organizovati demonstracije ispred guvernerske palate u Riju tokom trajanja sastanka Rusefove i pape.

Oni zameraju brazilskim vlastima zbog odluke da izdvoje iz državne kase čak 53 miliona dolara za papinu posetu.

"Naši lideri moraju da budu više u kontaktu sa papom i da ulažu više u zemlju. Papa je skroman, ponizan. Mislim da će on pomisliti da je sve ovo previše", kaže u izjavi za AFP 60-godišnji Adilson de Sena, koji iznajmljuje ležaljke na čuvenoj Kopakabani, gde je postavljena velelepna bina, s koje će papa pozdraviti mlade vernike u četvrtak.

Brazil se sprema da dočeka papu Franju uz velike mere bezbednosti, koje bi trebalo da spreče eventualno ponavljanje socijalnih nemira kakvo je viđeno prošlog meseca.

Ministarstvo odbrane Brazila, koje će koordinisati bezbednost tokom papine posete, povećalo je sa 8.500 na 10.266 - broj osoblja koje će biti angažovano - vojnika, pripadnika vazduhoplovnih snaga i mornarice.

Pored dodatnih vojnih snaga, biće sprovedena i najveća policijska operacija u istoriji Rio de Žaneira.

Pored 12.000 policajaca u gradu, u pomoć im dolazi još 7.000, kao i dodatnih 1.700 pripadnika elitnih Nacionalnih snaga i jedinica federalne policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: