Ceo svet čeka kraljevsku bebu

Velika Britanija i ceo svet od jutros čekaju vest o kraljevskoj bebi pošto je supruga britanskog princa Vilijama Kejt Midlton jutros u 6h primljena u bolnicu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.07.2013.

08:48

Default images

Vojvotkinja od Kembridža je u pratnji princa Vilijama stigla je jutros kolima u bolnicu Sveta Marija u zapadnom Londonu i njen porođaj je počeo.

Iako će vest o rođenju kraljevske bebe biti objavljena ispred Bakingemske palate, ispred bolnice je veliki broj novinarskih ekipa. Ispred palate se takođe okupio veliki broj ljudi, novinara i građana.

Dolazak na svet prvog deteta Vilijama i Kejt i budućeg kralja ili kraljice Velike Britanije izaziva pravu histeriju na Ostrvu koju prati čitav svet.
Gužva ispred Bakingemske palate (Foto: Beta/AP)
Prema poslednjim informacijama kraljica Elizabeta, koja će po dvorskom protokolu biti prva obaveštena o rođenju bebe vratila se popodne u Bakingemsku palatu. Nakon što tu vest sazna kraljica, ona će biti postavljeno na i štafelaj u dvorišu Bakingemske palate. Striktna procedura saopštavanja vesti o kraljevskoj bebi predviđa da se ona objavi i na tviter i fejsbuk nalozima kraljevske porodice.

Kako je jutros javio BBC, vojvotkinja od Kembridža je po dolasku bila "u ranoj fazi porođaja" i trudovi su već tada počeli. U bolnicu je stigla iz Kensingtonske palate oko šest časova ujutru, u konvoju crnih vozila pod pratnjom.
Foto: Beta/AP
Iz bolnice je nekoliko časova kasnije samo saopšteno da se "stvari odvijaju normalnim tokom", a sledeće zvanično obraćanje bi trebalo da bude objava rođenja. Princ Vilijam će biti uz svoju suprugu tokom celog porođaja u istom privatnom krilu bolnice "Lindo" u kom su rođeni i njegov brat Hari i on.

Osim novinara, prisutno je i brojno policijsko obezbeđenje, a dvojica "bobija" čuvaju ulaz u krilo "Lindo".

Kejt i Vilijam su ušli na zadnji ulaz bolnice i očekuje se da sledeći put budu viđeni u javnosti na stepeništu bolnice sa bebom u naručju.

Kraljevska beba biće treća u redu za presto, bez obzira na pol, a ranije je saopšteno da Kejt i Vilijam ne znaju pol deteta.

Iako datum porođaja nikada nije zvanično saopšten, već je kraljevska porodica navela da je termin sredinom jula, ostrvski mediji već danima su ispred bolnice u Londonu i čekaju da objave vest o dolasku na svet trenutno globalno najpoznatije bebe.

Ispred bolnice Sveta Marija u zapadnom Londonu na stotine novinarskih ekipa danima čekaju kako bi ispratili jedan od najvažnijih dana za kraljevsku porodicu.
Foto: Beta, AP
U Britaniji se već neko vreme spekulisalo da bi kraljevska beba na svet mogla da dođe upravo između 20. i 22. jula i to u bolnici u kojoj se oba puta porodila princeza Dajana.

Takođe, lekarsko osoblje je u pripravnosti od sredine 19. jula. Tog dana se tablodi San našalio sa novinarima i napravio pravu pometnju kada je ispred bolnice poslao dublere kraljevskog para. Kako javljaju mediji, Kejt će se poroditi prirodnim putem, a uz nju su doktori Markus Sečel i Alan Farting, bivši i sadašnji ginekolozi britanske kraljice.

Spekuliše se i da li će to biti dečak ili devojčica, kladionice daju veću prednost devojčici, a insinuacije da je beba ženskog pola podgrevale su i neke možda nesmotrene izjave i samih članova kraljevske porodice. Navodno je sama Kejt Midlton u jednom trenutku izjavila kada na svet "budem donela će..." i zatim se ispravila i rekla "bebu".

Pored medija u pripravnosti je i britanska prestonica. London je planira da obeleži rođenje prvog deteta princa Vilijama i njegove supruge Kejt ispaljivanjem 62 topovske salve sa londonskog Tauera i lajt šouom duž reke Temze.

Vlasti Londonda su najavile da će po objavljivanju vesti o rođenju kraljevske bebe jedna od glavnih atrakcija u gradu, panoramski točak, poznat i kao Londonsko oko, biti osvetljeno crvenim, belim i plavim reflektorima.

Kako prenosi AP, u Londonskom muzeju je u toku izložba odeće bivših kraljevskih beba.
Foto: Beta, AP
U međuvremenu je britanska kraljevska avijacija princu Vilijamu odobrila dvonedeljno porodiljsko odsustvo kada mu se bude rodilo dete. Kraljevska porodica je, u skladu sa promenama u britanskom društvu, modernizovala svoje stavove prema rođenju dece i roditeljstvu.

Vilijamov otac, britanski prestolonaslednik princ Čarls, prisustvovao je rođenju svojih sinova, koji su došli na svet u bolnici umesto u kraljevskoj palati, kako je ranije tradicija nalagala.

Kolika je histerija zavladala zbog dolaska na svet kraljevske bebe pokazuje i prava kladioničarska groznica u kojoj se osim na pol i ime bebe možete kladiti i na to koje boje očiju će imati kraljevska beba do toga kako će se zvati njegova ili njena prva ljubav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: