Ključna nedelja za rekonstrukciju

Ministri iz URS-a stavili mandate na raspolaganje stranci. Svi ministri iz SNS kovertirali ostavke. Ministri SPS prihvatiće svaku odluku premijera Ivice Dačića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.07.2013.

00:16

Default images

Lider SNS, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, poručio je u petak da je dosta bilo odugovlačenja, da će rekonstrukcija vlade biti završena do kraja jula, a da on neće biti premijer bez izbora.

"Samo je jedno sigurno - nikada neću biti premijer političkim i kalkulantskim igrama, već samo ukoliko bi to neki izbori na takav način odredili, a u ovom trenutku ne mislim da su izbori prioritet Srbije", rekao je Vučić u izjavi Tanjugu.

On je ponovio da će rekonstrukcija biti završena do kraja meseca, da će sve odluke biti donete do kraja sledeće nedelje, a da bi najkasnije do kraja jula taj posao trebalo da bude završen i u Skupštini Srbije.

"Dosta je bilo odugovlačenja, to mora da bude urađeno sada - brzo i efikasno", naglasio je Vučić i dodao da će se SNS i sve političke stranke izjasniti o konceptu, ciljevima i o personalnim rešenjima pre 27. jula.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković izjavio je da su svi ministri iz SNS-a kovertirali ostavke i da ostaje da stranka odluči ko će da ostane u vladi posle rekonstrukcije.

Na sednici Glavnog odbora URS lider Mlađan Dinkić i potpredsednice Suzana Grubješić i Verica Kalanović stavili su svoje mandate stranci na raspolaganje, uz poruku da URS neće biti prepreka suštinskoj i delotvornoj rekonstrukciji jer građani, kako je rekao Dinkić, s pravom od vlade očekuju više.

Dinkić, koji je ministar finansija i privrede, poručio je da će otvoreno u predstojećoj sedmici razgovarati sa koalicionim partnerima i da neće upućivati poruke preko neimenovanih izvora.

Ministri zdravlja i prosvete iz Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović i Žarko Obradović izjavili su da će ministri te stranke prihvatiti svaku odluku rukovodstva i premijera Ivice Dačića kada je reč o rekonstrukciji vlade.

Dejanovićeva je kazala da o opciji rotiranja u ministarstvima nije razmišljala, ali da će prihvatiti svaku odluku premijera Dačića, a Obradović podsetio da su svi ministri iz Socijalističke partije na sednici Predsedništva iskazali spremnost da se odreknu ministarskih mesta, kao i da će premijer Dačić to pitanje rešiti u razgovorima s koalicionim partnerima.

Ministar prosvete naglasio je da Dačić i lideri SNS Aleksandar Vučić i URS Mlađan Dinkić treba da se dogovore da vlada i ubuduće ima jedinstvene ciljeve, dok Dejanovićeva nije odbacila mogućnost eventualno novih koalicija, kao ni zamene resora, naglasivši da u svakom slučaju sada nije trenutak za nove izbore.

"Trenutno imamo mnogo prioritetnijih stvari, međutim, ni to nisam spremna da negiram kao teoretsku mogućnost", rekla je ministarka.

Na sastanku lidera vladajuće koalicije, održanom u nedelju 7. jula, dogovoren je kalendar rekonstrukcije prema kojem je u prvoj nedelji (8 -14. jula) trebalo da se razgovara o novim ciljevima vlade i da budu izabrani glavni pregovarač i tim za pregovore sa EU.

Kako je tada preneto novinarima, u drugoj nedelji (15 - 21. jula) trebalo je da se na stranačkim organima razgovara o ciljevima i personalnim rešenjima, a treće nedelje (23 - 28. jula) da se završi rekonstrukcija, odnosno da vlada i skupština obave sve neophodne poslove kako bi bio omogućen rad "rekonstruisane vlade".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: