Irak: Bombaški napad, 30 poginulo

U seriji napada automobila-bombi, u Bagdadu je poginulo više od 30 ljudi, javila je agencija AFP pozivajući se na bezbednosne i bolničke izvore.

Izvor: Beta, AP

Subota, 20.07.2013.

21:12

Default images

Napadi su tempirani za period nakon zalaska sunca, kada vernici, u vreme ramazana, počinju da izlaze na ulice.

Prema tim neimenovanih izvorima, u napadima je povređeno više od 70 ljudi.

Dva napada su počinjena u jednoj trgovačkoj ulici u centralnoj oblasti Karada, dva na jugu Bagdada, a još dva u severnim delovima prestonice.

Eksplozije su potresale delove iračke prestonice u kojoj žive šiiti. Ni jedna organizacija još nije saopštila da je odgovorna za ekspozije, ali se pretpostavlja da je koordiniranu akciju napada na šiitske delove grada izveo irački ogranak Al Kaide.

U napadima u Iraku, od kada je 10. jula počeo ramazanski mesec, ubijeno je više od 230 ljudi.

Prva od šest ekspozija večeras, dogodila se u ulici prepunoj raznih prodavnica, u centru Bagdada. Poginulo je devet osoba, a ranjeno je 17. Radnje i restorani su oštećeni.

Usledile su slične ekspolizije - u oblasti na severozapadu grada, u kojoj je poginulo osmoro ljudi, a ranjeno 29, potom u zapadnom Bagdadu, gde je poginulo troje, a ranjeno 13 ljudi. U drugom kraju grada stradalo je šest osoba, ranjeno je 15.

Jedan automobil-bomba eksplodirao je blizu pekare u Novom Bagdadu. Tu je poginulo troje, a ranjeno 11 osoba.

U šiitskom delu jednog kraja u kome žive većinom suniti, stradalo je četvoro ljudi, a povredjeno je 12, saopštila je policija.

Nekoliko sati pre ekspozija u Bagdadu, naoružan muškarac u kamionetu ubio je lidera lokalne sunitske milicije, koji se protivio Al Kaidi, a policija je saopštila i da su ubijena i dvojica njegovih telohranitelja. To se dogodilo u gradu Bakuba, 60 kilometara od Bagdada.

Ubijeni Basem Mahmud predvodio je suntisku grupu Sahva, koja se priključila borbi protiv Al Kaide tokom iračkog rata.

Ovi sinhronizovani bombaški napadi dogodili su se samo dan nakon što je22 ljudi poginulo u bombaškom napadu na jednu sunitsku džamiju u
blizini Bakube.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: