Gde su nestale pare s Kipra

Nekadašnji direktor Poreske uprave Aleksandar Radović kaže za B92 da su istraživački timovi Srbije pronašli novac koji je devedesetih iznet na Kipar.

Izvor: B92

Petak, 19.07.2013.

16:20

Default images

On naglašava da nije bilo poltičke volje za to da se te pare vrate u zemlju. Aleksandar Radović je bio prvi direktor Poreske uprave nakon 5. oktobra 2000. i čovek zadužen za naplatu ekstraprofita

Dok je obavljao funkciju prvog poreznika Srbije, zvali su ga "čovek bez lica" jer se nije pojavljivao pred kamerama, a i danas ga je teško sresti. Uverava da je novac koji je za vreme vladavine Slobodana Miloševica iznet na Kipar bio na dohvat ruke srpskim vlastima.

"Naravno da su srpski istraživački timovi našli i indentifikovali te pare. Neke su bile pronađene u Švajcarskoj , neke su bile zaleđene, ali očigledno nije bilo političke volje da se te pare vrate u zemlju", kaže Radović za B92.

Na naše pitanje ko je to sprečio odgovara:

"To morate da pitate nadležne, ja sam samo bio predsednik komisije koja se bavila zloupotrebama prethodnog režima". Suma za koju Radović tvrdi da je pronađena nije zanemarljiva. On je 2007. godine za Insajder, serijal "Državna pljačka" naveo da se na Kipru radilo o milijardama, a da je u Švajcarskoj pronađeno više stotina švajcarskih franaka.

U tom serijalu ekipa Insajdera je utvrdila i da je država imala mehanizme da vrati novac koji je devedesetih iznet na Kipar.

U izbornom programu DOS-a pre 2000. godine jedno od glavnih obećanja bilo je da će, čim dođu na vlast, vratiti opljačkan novac koji je iznet na Kipar. To se nikada nije dogodilo. Oni koji su se u vreme Miloševića obogatili švercom koristeći razne državne privilegije postali su još bogatiji u vreme DOS-a, a u vreme vlade Vojislava Koštunice pokupovali su gotovo sva preduzeća u Srbiji i danas su vlasnici ove zemlje.

Finansijski istražitelj Haškog tribunala Morten Torkildsen takođe je govorio za Insajder:

"Mislim da je sramota što srpske vlasti nisu istrajale i uspele da utvrde šta se u stvari desilo sa svim novcem koji je prebačen na Kipar i druga mesta. To je jedna stvar, takođe mislim da je sramota što nisu, a koliko ja znam nisu, uradili mnogo da utvrde ko je iz tih transakcija izvukao ličnu korist. I kao treće, to bi trebalo da interesuje srpsku publiku i one koji plaćaju poreze da bi znali šta se desilo s njihovim novcem jer postoje oni koji bi trebalo taj novac da vrate. Mislim na srpske vlasti koje bi to trebalo da učine u njihovo ime".

Božidar Đelić, koji je bio ministar finansija posle petooktobarskih promena, za Insajde 2007. godine je ovako govorio:

"Konstatujem da se nemali broj privatizacija radi kroz fondove sa Kipra, Paname, Luksemburga, Devičanskih Ostrva i tako dalje. Kao ozbiljan čovek ne mogu da vam kažem da je to dokaz, ali svi mi dobro znamo da se delimično tako reciklira taj novac, apsolutno".

Mlađan Dinkić bio je guverner Narodne banke Jugoslavije do 2003. godine i jedan od glavnih ljudi u timu koji se takođe bavio time šta je bilo sa parama sa Kipra. Za taj serijal Insajder je između ostalog rekao:

"Kad sam shvatio razmere toga, ja sam, moram priznati, čak i naivno uleteo u sve to - sad ću ja da nađem novac, kad sam shvatio šta je to, ja sam rekao sebi - to prevazilazi tvoje mogućnosti, ti to ne možeš".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: