Babić:Nepotrebna sednica o ministru

Predsednik Administrativnog odbora parlamenta Zoran Babić ocenio je da je u ovom trenutku nepotrebno sazivanje sednice parlamenta o radu Žarka Obradovića.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.07.2013.

13:25

Default images

On je ocenio da je to nepotrebno u trenutku kada je proces rekonstrukcije vlade izvestan.

U skupštinsku proceduru stigao je zahtev 84 poslanika opozicionih DS, LDP i LSV, kao i samostalnih poslanika Rize Halimija i Nikole Tulimirovića, koji traže sazivanje vanredne sednice na kojoj bi se raspravljalo o izglasavanju nepoverenja ministru prosvete.

U trenutku kada je rekonstrukcija izvesna i kada je dobila svoj rok, odnosno vreme do kada će biti obavljena i kada će doživeti finale u Skupštini Srbije, nepotrebno je da se saziva sednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda i raspravom o poverenju u rad Obradovića”, rekao je Zoran Babić, zamenik predsednika poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Srbije.

On istče da treba sačekati rekonstrukciju vlade i odgovarajuće odluke Skupštine Srbije, a nakon toga, "ako bude bilo razloga sa takvu sednicu, sešćemo i razgovaraćemo".

Babić, koji je i zamenik šefa poslaničke grupe SNS, smatra da je zahtev opozicije za smenu samo jednog ministra u vladi "potvrda dobrog rada vlade".

"Ne bih ulazio u razloge za sazivanje takve sednice, mislim da je neophodno da sačekamo rekonstrukciju, koja će se obaviti kako je Aleksandar Vučić rekao i oročio do godišnjice rada vlade”, naglašava Babić.

Poslovnik o radu skupštine predviđa da parlament razmatra predlog za glasanje o nepoverenju vladi ili nekom članu vlade na prvoj narednoj sednici, pošto se takav zahtev uputi u skupštinsku proceduru, a najranije pet dana od dana podnošenja predloga.

Tu odredbu šef poslaničkog kluba SVM Balint Pastor, čiji poslanici nisu potpisali inicijativu demokrata za održavanje vanredne sednice, tumači tako što kaže da je predlog za izglasavanje nepoverenja ministru već trebalo da bude na dnevnom redu.

Pastor je Tanjugu rekao da poslanici njegovog kluba potpise na inicijativu nisu stavili, jer će se o toj temi, kroz raspravu o rekonstrukciji vlade, raspravljati već krajem meseca.

Petrović: Protiv sednice, za smenu

Poslanički klub "Zajedno za Srbiju" nije potpisao zahtev za održavanje vanredne sednice na kojoj će se raspravljati o poverenju ministru prosvete Žarku Obradoviću, jer DS nije htela da zameni svog izvestioca Miodraga Stojkovića, kako je tražila Z ZS, ali će glasati za smenu ministra, izjavio je danas šef tog poslaničkog kluba Dušan Petrović.

Petrović je Tanjugu rekao da Obradović treba da bude zamenjen zbog loše situacije u prosveti, ali i zbog loše organizacije male mature.

On je objasnio da je klub koji vodi tražio da DS zameni ovlašćenog izvestioca, jer je, kako je naglasio, Stojković na neprimeren način govorio o članovima DS koji su napustili tu stranku.

"Način na koji je kvalifikovao ljude koji su otišli iz Demokratske stranke za nas je neprihvatljiv i takav čovek ne može da bude naš predstavnik na sednici. Tražili smo da bude zamenjen, ali su nam rekli da već imaju 84 potpisa poslanika i da im naši potpisi nisu potrebni", rekao je Petrović.

Stojković je juče novinarima u parlamentu rekao da je podneo zahtev za održavanje vanredne sednice na kojoj bi se raspravljalo o poverenju ministru prosvete koji su potpisali poslanici DS, DS S, LSV, LDP i dva nezavisna poslanika Riza Halimi i Nikola Tolimirović.

"Na maloj maturi sistem je pao, a za to je odgovoran ministar. Obrazovanje je sve gore iz godine u godinu, nauka u katastrofalnom stanju, a ono što se dešava sa malom maturom, kako stvari stoje, pogodiće i sve buduće generacije", rekao je tada Stojković.

Iz poslaničkog kluba SPO-DHSS ranije je najavljeno da neće potpisati taj zahtev.

Međutim, poslanik DS Srđan Miković smatra da je obaveza predsednika parlamenta Nebojše Stefanovića da sazove tu vanrednu sednicu, bez obzira na argumente koji se iznose.

"Ova sednica je u toku, kada je završimo naša inicijativa je prva u vremenu i predsednik parlamenta bi imao obavezu da zakaže sednicu", rekao je Miković Tanjugu.

Prema njegovim rečima, kada je u toku vanredno zasedanje skupštine, kao što je sada slučaj, neophodno je da se za sazivanje vanredne sednice najpre prikupi najmanje 84 potpisa posalnika, što je i učinjeno, i da se zatim ta inicijativa uputi u skupštinsku proceduru, što su demokrate, ali i posalnici DS S, LDP i LSV, kao i dva samostalna poslanika Riza Halimi i Nikola Tulimirović takođe učinili.

"Te poslovničke obaveze su ispunjene i za sve ostalo se primenjuju odredbe Poslovnika koje važe za redovno zasedanje, a to znači da se zakazuje prva naredna sednica sa traženom temom", rekao je Miković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: