Bundesver znao o špijuniranju SAD?

Komanda Bundesvera u Avganistanu je, već 2011. godine bila informisana o američkom špijunskom programu "Prizma", pokazuje jedan NATO dokument, saznaje Bild.

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2013.

12:40

Default images

Štampa navodi da je sada i na vojsku pala sumnja da su veoma rano znali o tom projektu i da bi, ukoliko bi se to potvrdilo, legenda o tome da Nemci nisu imali pojma o američkim aktivnostima mogla da bude srušena.

Taj NATO dokument je, saznaje tabloid, bio dostavljen i u nemačkoj zoni odgovornosti u severnom Avganistanu, u kojoj je tada komandovao general major Makrus Knejp.

U dokumentu je opisano kako treba postupati u slučaju programa "Prizma" i da taj program pripada direktno američkoj tajnoj službi, prenose mediji, navodeći da je i nemačka Savezna obaveštajna služba (BND) imala odredjene informacije i da sada Ministarstvo odbrane reaguje uzdržano na saznanja "BIlda", ali da ih ne demantuje.

U Nemačkoj je, dva meseca pred savezne izbore zakazane za 22. septembar, tema američkog prisluškivanja, jedna od najdominantnijih u kojoj kancelarka Angela Merkel trpi žeštoke kritike opozicije, koja joj prebacuje čak i da je, u toj aferi, kršila sopstvenu kancelarsku zakletvu.

"Merkelova se u svojoj zakletvi zaklela da će štiti nemački narod, rekao je kandidat za kancelara nemačke opozicione Socijaldemokratske partije Per Štajnbrik danas za "Bild am Zontag" i dodao da su, medjutim, kroz ovu aferu prisluškivanja, masivno povredjena osnovna prava nemačkih gradjana.

"Dakle - štititi narod, to ja sebi predstavljam drugačije", rekao je Štajnbrik, kritikujući Merkelovu, protiv koje, sudeći prema anketama istraživanja javnog mnenja, nema nikakvih šansi 22. septembra i kome je ova tema dobro-došla za jačanje sopstvenog imidža.

Prema Štajnbrikovom mišljenju, i BND je morala znati da su osnovna prava gradjana povredjena.

"Obaveštajna služba je koordinirana iz Kancelarske službe. Ko sedi iza "volana" snosi odgovornost - nije važno da li je taj budan ili spava", rekao je Štajnbrik i dodao da je pod Merkelovom i njenim koordinatorom tajnih službi Ronaldom Pofalom nastala džinovska šteta po nemački narod.

On je, kao konsekvencu, zatražio da se u Bundestagu istraži ova afera i da se proveri da li je i u kojoj meri iz Kancelarske službe možda bilo čak i povreda ustava.

Nosilac izborne liste opozicione partije Zeleni Jirgen Tritin je, takodje, žestoko kritikovao Merkelovu i uporedio stil vladanja njene vlade sa majmunima.

"Imamo vladu koja se katastrofalno ponaša....kancelarka Angela Merkel, ministar unutrašnjih poslova Fans-Peter Fridrih i šef diplomatije Gvido Vestervele deluju kao tri majmuna - ništa ne videti, ništa ne čuti i ništa ne kazati", rekao je Tritin u intervjuu magazinu Sspigl, kritikujući vladu.

Iz vlade u Berlinu je, kako prenose mediji, rečeno da saradnja nemačkih tajnih službi sa američkim ne krši nemačko zakonodavstvo.

Osim Merkelove i nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih je na nišanu opozicije, koja mu prebacuje da se sa svog puta u Ameriku, gde je razgovarao sa nadležnima o aferi prisluškivanja, vratio kući praznih ruku.

Fridrih je, medjutim, odbacio optužbe i rekao da je time iniciran proces razjašnjenja i da se sada radi o tome da se u narednim mesecima ne samo analiziraju dobijene informacije, već i povuku konsekvence.

"Za mene je bilo važno da Amerikancima jasno kažem da su zaštita podataka i privatna sfera centralne teme za Nemačku i u Nemačkoj", rekao je Fridrih nemačkoj televiziji n-tv, pre razgovora u parlamentarnoj komisiji za kontrolu rada obaveštajnih službi.

"Ja sam, pre svega, rekao da da mi ne bi mogli prihvatiti, ako bi američke službe na nemačkom tlu kršile nemačke zakone", branio je Fridrih svoje američke razgovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: