Kirbi: Ne tražimo priznanje Kosova

Između SAD i Srbije postoje razlike oko Kosova, ali ne tražimo da priznate njegovu nezavisnost, kaže za Novosti američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi.

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2013.

22:15

Default images

Odnosi Srbije i SAD su dobri i optimista sam da će nastaviti da se unapređuju, kaže Kirbi.

Ambasador dodaje da sve napore treba usmeriti na implementaciju briselskog sporazuma, kako bi pregovori sa Evropskom unijom, u čijem klubu SAD žele da vide Srbiju, što pre počeli.

Ambasador tvrdi da će Vašington nastaviti da podržava Srbiju na evropskom putu.

Na pitanje da li je realno da Srbija ne započne pregovore sa EU u januaru, kaže:

"Sve je moguće, ali ne bih rekao da je odlaganje početka pregovora sa EU verovatno. Vidim dobre akcije Vlade Srbije, preduzeti su mnogi važni konkretni koraci za pripremu pregovora".

Upitan da li postoji mogućnost da se Srbija suoči sa novim uslovima u foto-finišu, ambasador je rekao da su "iz EU jasno rekli da nema novih uslova".

"Važna je implementacija. Ne zaboravite da i u EU ima zemalja koje ne priznaju Kosovo. Znači, ni u EU, kao ni u NATO, ne postoji jedinstven stav po pitanju Kosova. Sada je najvažnije da se postignu preostali dogovori oko telekomunikacija i energetike i primeni dogovoreno".

Na pitanje da li bi Vašington podržao eventualnu inicijativu da Kosovo dobije stolicu u UN ili bar status posmatrača, Kirbi kaže da to u ovom trenutku nije "na stolu".

"U ovom trenutku, teško je predvideti šta će se dešavati narednih godina, tokom kojih će pitanje Kosova, sigurno je, i dalje biti tema", dodaje.

Upitan da prokomentariše tvrdnje da ceo dijalog Beograda i Prištine ima cilj da zaokruži nezavisnost Kosova i da se Srbija primora da prizna KiM pre ulaska u EU, kaže: "Kao što sam rekao, mi tražimo normalizaciju odnosa, ne priznanje".

Upitan da li vidi dobru volju sa obe strane da se dogovoreno u Briselu primeni, s obzirom na zamerke da Priština opstruira realizaciju na terenu, Kirbi kaže da su obe strane svesne da je to u obostranom interesu.

"I za Srbiju i za Prištinu bilo je teško da postignu dogovor, iz mnogih istorijskih razloga, i mislim da su obe strane svesne da je njegova primena u obostranom interesu. Bez obzira na sve prepreke, vidim dobru volju da se sporazumi primene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: