Direktor KAP-a pušten iz pritvora

Finansijski direktor Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) i ruski državljanin Dmitrij Potrubač (44) pušten je iz pritvora uz kauciju od 100.000 evra.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 17.07.2013.

20:41

Default images

Prema pisanju podgoričkih "Vijesti", kauciju je položila ruska "En plus grupa" čiji je Potrubač kadar i koja je suvlasnik KAP-a.

Potrubač je pre nekoliko dana uhapšen zbog sumnje da je odgovoran za višemilionsku krađu struje, a pušten je danas iz pritvora na osnovu rešenju Osnovnog suda u Podgorici.

Crnogorska policija uhapsila je Potrubača 10. jula, na graničnom prelazu Dobrakovo, prema Srbiji, prilikom pokušaja da izađe iz Crne Gore. On je uhapšen po nalogu specijalne tužiteljke za organizovani kriminal Đurđine Ivanović, u okviru istrage o krađi struje u KAP-u.

Potrubaču je potom istražni sudija odredio tridesetodnevni pritvor zbog osnovane sumnje da je, kao odgovorno lice u KAP-u, počinio krivično delo teška krađa na štetu Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES.

Crnogorska policija saopštila je ranije da je Potrubač osumnjičen da je odgovoran za nelegalno preuzimanje struje u vrednosti od 9,6 miliona evra.

Tužilaštvo Crne Gore pokrenulo je početkom jula hitnu istragu u KAP-u, kako bi se utvrdile sve činjenice o krađi struje iz evropske interkonekcije u poslednjih pola godine.

KAP se poslednjih meseci snabdevao električnom energijom iz rezervi okolnih sistema, pošto je Elektroprivreda Crne Gore 22. februara prestala da mu isporučuje struju, zbog višemilionskog duga.

KAP-u je 8. jula uveden programirani stečaj, čime je nastavljena agonija te fabrike. Nakon uvođenja stečaja prestao je da važi ugovor o ruskom upravljanju KAP-om.

Podsećamo, Crnogorska vlada odbacila je navode ruske "En plus grupe", suvlasnika KAP-a, da hapšenjem finansijskog direktora te fabrike Crna Gora tera strane investitore. Vlada u Podgorici je na to poručila da "zakon važi za sve".

Zbog hapšenja ruskog državljanina reagovala je zvanična Moskva, koja je pozvala na razgovor crnogorskog ambasadora, dok je ruski suvlasnik u KAP-u optužio vladu da "proteruje strane investitore".

Potrubač je na saslušanju rekao da su Vlada Crne Gore i Crnogorski elektroprenosni sistem znali za krađu struje iz evropske mreže.

KAP nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji duguje preko 60 miliona evra, zbog čega je ta kompanija odbijala da mu isporučuje struju.

Od februara do maja KAP je neovlašćeno preuzimao struju sa evropske energetske mreže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: