HDZ ima uslove za ustavne promene

HDZ neće tek tako podržati predlog SDP Zorana Milanovića o ustavnim promenama kojima se predlaže nezastarevanje teških ubistava počinjenih iz političkih pobuda.

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2013.

18:59

Default images

Iako je lider HDZ-a Tomislav Karamarko u ponedeljak rekao da je moguće da njegova stranka na jesen podrži ustavne promene, njegovi bliski saradnici su za zagrebački nedeljnik Globus otkrili da će u pregovorima ipak biti određenih uslova.

Karamarko i saradnici, naime, smatraju da Milanovićeva Socijaldemokratska partija izmenom Ustava želi da se izvuče iz međunarodno-političkog skandala u koji je upao kad je njihova vlada, desetak dana nakon nemačke ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, izglasala tzv. "lex Perković" kojim je sprečila izručenje bivšeg visokog funkconera jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića koji se sumnjiči za učešće u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

"Znali su da će se od 1. jula primjenjivati evropski nalog za hapšenje i da će Nemačka isti dan tražiti Perkovićevo izručenje. Ali nisu reagovali na vreme nego su se doveli pred zid i onda uprskali", rekao je Karamarkov saradnik "Globusu".

Inače, Perkovićev sin Saša zaposlen je u kabinetu hrvatskog predsednika Ive Josipovića kao savetnik za bezbednost.

Stoga HDZ-ovci ne gledaju blagonaklono prema kontekstu u kojem se pokušava izmeniti Ustav, iako su i te kako složni da komunističke zločine treba preocesuirati. "Ako SDP nastavi da insistira na promeni Ustava, moraće prihvatiti naše uslove", rekao je izvor HDZ-a.

Prvi uslov je, kako se navodi, da se u izmenama Ustava povodom nezastarevanja teških ubistava počinjenih iz političkih pobuda u Ustav ugradi i odredba kojom će se osuditi komunizam kao totalitarni režim.

Drugi je rešavanje "slučaja Perković" na sasvim drukčiji način od onog na koji su to zamislili SDP-ovci.

"Ako i izglasamo izmene Ustava, Perković mora biti izručen Nemačkoj i tamo mu se mora suditi. Izmena Ustava ne amnestira evropski nalog za hapšenje", kažu Karamarkovi saradnici.

Treći uslov se tiče promene Ustava u delu koji reguliše brak kao bračnu zajednicu muškarca i žene.

Uvođenje dopisnog glasanja za hrvatske državljane bez prebivališta u Hrvatskoj je četvrti uslov i peti - da se ukine glasanje u diplomatskim predstavništvima.

Poslednji, šesti uslov se tiče broja saborskih zastupnika iz dijaspore. Bivša premijerka Jadranka Kosor i Milanović su 2010. godine ustavnim promenama broja zastupnika dijaspore fiksirali na tri što je, smatraju u HDZ-u, premalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: