Odluka o finansiranju RTS do 24.7.

Odluka o načinu finansiranja javnih servisa - Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine – biće objavljena do 24. jula, kažu u Ministarstvu kulture.

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2013.

15:33

Default images

Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Kolarević najavio je, na zasedanju skupštinskog Odbora za kulturu i medije, da će najkasnije do 24. jula biti objavljena odluka o načinu finansiranja javnih servisa i da postoji ideja da Novinska agencija Tanjug bude delom vladin servis za informisanje, a delom akcionarsko društvo.

Prema rečima Kolarevića, Tanjug će, po nemačkom modelu, biti pretvoren u vladin biro za komunikacije.

"Ideja je da Tanjug bude vladin servis za informisanje, za prikupljanje informacija iz sveta i slanje, i taj zakon može vrlo brzo da se donese, onda bi jedan deo Tanjuga verovatno išao u privatizaciju, delile bi se akcije, i on bi išao na tržište", rekao je Kolarević.

Kolaravić je u izveštaju o zakonodavnoj delatnosti u medijskoj oblasti rekao da je radna grupa izradila Nacrt zakona o elektronskim medijima i Nacrt zakona o javnim medijskim servisima i da se nada da će do srede biti objavljeni na sajtu ministarstva kulture i informisanja.

Kolarević je istakao da je procedura donošenja zakona veoma komplikovana, jer se usaglašavaju sa zakonodavstvom EU.

"Nacrti zakona se prvo šalju vladinom odboru za javne službe, sa tačnim planom rasprave, sa termina gde će se voditi javne debate, kada oni odobre može da počne javna rasprava. Samim postavljanjem Nacrta zakona na sajt ministarstva, prosledi se udruženjima i svima koji su zainteresovani, obavesti se javnost i time počinje javna rasprava koja mora da traje 21 dan", rekao je Kolarević.

Predviđene su najmanje tri debate, a nakon toga početkom septembra, Nacrt zakona o javnim medijskim servisima i Nacrt zakona o elektronskim medijima ići će u Skupštinu.

“Finansiranje RTS-a biće iz budžeta“

Poslanici su najviše bili zainteresovani za to kakav model finansiranja Radio-televizije Srbije je usvojen. Iako se očekuje da Nacrta zakona bude objavljen na sajtu u sredu, Kolarević još nije bio spreman da kaže koji je to model.

U pauzi sednice Odbora on je novinarima izjavio da će finansiranje RTS biti iz budžeta, a da će do srede konkretno reći kako će izgledati taj model.

"Tačno će biti određeno posebnim ugovorom, kada i koliko novca ide na račun javnih servisa, znači Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i to neće moći niko da zaustavi, neće se doći u situaciju, da neko može da kaže, ne dam vam pare jer vi niste objavili to i to", kazao je Kolarević.

Ministar Petković: Mnogo se radilo

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje održao je danas sednicu na kojoj su predstavnici Ministarstva kulture podneli izveštaj o radu u protekla tri meseca i izradi medijskih zakona.

Ministar kulture Bratislav Petković u izveštaju parlamentarcima istakao je da se mnogo radilo, da ovo ministarstvo kao organ državne uprave ima bogatu zakonodavnu delatnost u oblasti medija, da je urađen nacrt Nacionalne strategije razvoja kulture u Srbiji do 2020. godine.

Ministarstvo je u ovom periodu obezbeđivalo sredstva za delatnost ustanova kulture, a stvoreni su uslovi za pristup i realizaciju projekata koji se finansiraju iz sredstava pretpristupnih fondova EU.

Otvoren je Konak kneza Miloša na Topčideru i Muzej Srpske pravoslavne crkve, sa fantastičnom postavkom, i ministar Petković je preporučio poslanicima da to svakako pogledaju.

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović, kao i poslanica Gorica Mojović zamerili su ministru što nije podneo konkretan izveštaj o tome kako su sredstva raspoređena nakon rebalansa budžeta.

Smatraju da je obaveza Ministarstva kulture da obezbedi sredstva za funkcionisanje institucija kulture i podnese izveštaj o tome, a institucije su zadužene za programsku delatnost.

Mojovićeva je istakla da Ministarstvo kulture treba da obezbedi rad muzeja, pozorišta, da klaviri Stenvej u koncertnim salama budu ispravni, a za programe će se pobrinuti same institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: