Snouden zasad ostaje na Šeremetjevu

Bivši saradnik NSA Edvard Snouden podneo je danas zvaničan zahtev za privremeni azil u Rusiji, saopštio je poznati ruski advokat Anatolij Kučerena.

Izvor: B92

Utorak, 16.07.2013.

13:38

Default images

Kako prenose ruski mediji, zvanični Kremlj razmatra njegov zahtev i mogao bi uskoro da mu izda dozvolu za to da iz tranzitne zone aerodroma "Šeremetjevo" stupi na teritoriju Ruske Federacije, kao i da mu omogući slobodu kretanja u zemlji.

"Snouden me je pitao za savete vezane za važeće zakone u Rusiji. Sve sam mu objasnio", rekao je ranije Kučerena.

"Zahtev je poslat ruskim vlastima", rekao je Kučerena nakon današnjeg susreta sa Snoudenom, koji je na moskovskom aerodromu "Šeremetjevo" skoro ceo mesec.

Advokat Kučerena, koji je prošle nedelje učestvovao u Snoudenovom sastanku sa aktivistima za ljudska prava na moskovskom aerodromu, naveo je kako pomaže najslavnijem svetskom beguncu da se snađe u složenosti ruskog zakonodavstva i da mu objasni razlike između statusa izbeglice, političkog azilanta i privremenog azilanta.

U međuvremenu, ruska Federalna služba za migracije dobila je danas zahtev odbeglog bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena za privremeni azil, potvrdio je šef te službe Konstantin Ramadanovski.

"Da, zahtev je stigao. On će biti razmotren u zakonom predviđenom roku, tačnije u roku od tri meseca", rekao je Ramadanovski Itar-tasu. On je precizirao da to ne znači da će čitava tri meseca biti razmatran Snoudenov zahtev, već da je to maksimalan rok za tako nešto.

Snouden ostaje u tranzitnoj zoni aerodroma "Šeremetjevo" dok ruske vlasti razmatraju njegov zahtev za azil, izjavio je Kučerena.

"Dok ne bude odlučeno o svim proceduralnim pitanjima, on će ostati u tranzitnoj zoni aerodroma", rekao je Kučerena, koji Snoudenu pomaže da pripremi sve neophodne dokumente.

Advokat je Frans presu rekao i da je Snouden zadovoljan tretmanom na aerodromu.

"Zadovoljan je kako se zaposleni na aerodromu ophode prema njemu", rekao je Kučerena, koji nije hteo da kaže koje su mere preduzete za Snoudenovu bezbednost na aerodromu.

Kučerena je, takodje, potvrdio da bi procedura dobijanja azila mogla da traje do tri meseca, iako je teoretski moguć i kraći period.

"Trenutno on želi da ostane u Rusiji. On ima opcije, prijatelje i mnogo onih koji ga podržavaju. Mislim da će sve biti u redu", rekao je ruski advokat, koji je bio medju grupom aktivista za ljudska prava koji su se u petak sreli sa Snoudenom na aerodromu, kada je nagovestio da će tražiti azil u Rusiji.
Snoudenov advokar Anatolij Kuèerna (Foto: Tanjug/AP)
Snouden je danas podneo zahtev za dobijanje azila predstavniku Federalne migracione službe.

Kučerena je radiju „Eho Moskve“ rekao da je Snouden ispunio upitnik od 15-20 stranica, sa ličnim podacima i razlozima za traženje azila, prenosi AFP.

Eho Moskve“ navodi da je Snouden naveo da se boji mučenja i smrtne kazne u SAD.

Izvori u ruskoj Federalnoj službi za migracije (FMS) ranije su saopštili da bi zahtev odbeglog bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena za privremeni azil, koji je danas predao u FMS, mogao da bude razmatran maksimalno tri meseca, a za to vreme biće mu izdat dokument na osnovu kojeg će moći da boravi u Rusiji, prenosi Itar-tas.

Ruska agencija za sada nije dobila zvaničnu potvrdu za to u FMS.

Kako je navedeno na sajtu ove službe, privremeni azil podrazumeva "svojevrsni humanitarni status" ili odloženu deportaciju.

"U slučaju pozitivnog odgovora na zahtev izdaje se potvrda o dodeljivanju privremenog azila na teritoriji Ruske Federacije. U slučaju negativnog odgovora moguće je podnošenje žalbe. Privremeni azil se odobrava na godinu dana i može se svake godine produžavati za 12 meseci", navedeno je na sajtu FMS.

FMS ima tri Centra za lica koja traže privremeni azil, kapaciteta 180 mesta.

Snouden je u petak rekao da želi da ostane u Rusiji dok ne ode u Latinsku Ameriku. Bivši službenik američkih obaveštajnih agencija je na moskovski aerodrom Šeremetjevo došao 23. juna iz Hongkonga pošto je obelodanio američke obaveštajne tajne.

Putin je ranije rekao da Snouden može dobiti politički azil ukoliko prestane da nanosi štetu SAD i rusko-američkim odnosima i ako bude lično zatražio azil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: