Jeremić: Sve je više migranata

Broj migranata je zbog ere globalizacije u porastu, ali migracije ne smeju da povećavaju nejednakost među ljudima i državama, poručio je Vuk Jeremić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.07.2013.

19:29

Default images

U sklopu pripremnih aktivnosti za dijalog na visokom nivou o međunarodnoj migraciji i razvoju, koji će biti održan 3. i 4. oktobra, Jeremić je održao neformalnu diskusiju o tome s predstavnicima nevladinih organizacija, civilnog društva i s privatnim sektorom u sedištu UN.

"Mnogi migranti postaju žrtve zlostavljanja i eksploatacije od strane krijumčara ljudima ili se suočavaju sa diskriminacijom, ksenofobijom i rasizmom, kao i sa radnim, zdravstvenim i stambenim uslovima koji su za svaku osudu", upozorio je Jeremić.

"Broj migranata je u porastu budući da je globalizacija dovela do nove ere mobilnosti i u poslednjoj deceniji se ukupan broj migranata u svetu popeo sa 150 na 214 miliona", dodao je on.

Jedna trećina migranata, kako je napomenuo, završi u razvijenim zemljama, druga trećina odlazi iz jedne zemlje u razvoju u drugu, a preostali iz razvijenih zemalja u zemlje u razvoju.

Istraživanja pokazuju da imigranti znatno doprinose ekonomskom razvoju zemalja u koje odu, ali i da zemlje njihovog porekla ostaju osiromašene za njihov doprinos, naveo je Jeremić.

S druge strane, podsetio je, podaci Svetske banke pokazuju da doznake koje migranti šalju kući više nego tri puta prevazilaze sumu zvanične razvojne pomoći.

Takav trend jasno pokazuje da se s porastom migranata povećava prosperitet zemalja u koje oni odlaze, odnosno da raste siromaštvo u državama koje napuštaju, upozorio je Jeremić.

"Ako se tako nastavi, migracije mogu povećati stepen sadašnje nejednakosti među različitim kategorijama država", naveo je.

Jeremić zato ukazuje da su UN stvorile agencije koje se bave mnogim globalnim pitanjima, ali da ne postoje međunarodni mehanizmi za regulisanje tokova migracije i rešavanje tog pitanja koje suštinski utiče na budućnost svih zemalja u svetu.

Zbog toga bi, istakao je, članice UN trebalo da započnu rad na stvaranju osnove za koordinaciju po pitanju migracije koje je srž održivog razvoja, kao i da obezbede da "migracija ne postane igra dobitnika i gubitnika gde napredak jedne zemlje koči napredak druge".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: