RS: Incident pre polaganja venaca

Majke Srebrenice i članovi porodica stradalih Bošnjaka iz Srebrenice ušli su u prostor bivše Zemljoradničke zadruge u mestu Kravice kod Bratunca.

Izvor: Tanjug, klix.ba

Subota, 13.07.2013.

16:15

Default images

Policija je pokušala da ih spreči, ali su probili blok. Čelnici policije tvrde da nije primenjena sila.

Posle žustre rasprave s policajcima i objašnjenja da u dvorištu žele da polože cveće, grupa od 150 ljudi u kojoj je bilo najviše žena, probila je blok policajaca, prilikom čega je nekoliko žena lakše povređeno. Ipak, ušli su u dvorište zadruge.

Podsećamo, u skladištu Zemljoradničke zadruge srpske snage zatvorile su više od 1.000 Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice.

Nakon višegodišnjih pokušaja ulaska u Zemljoradničku zadrugu u Kravici, porodice su danas, nakon sukoba sa policijom, ipak uspele ući, iako im ulazak nije bio dozvoljen, javlja Klix.ba. Nekoliko žena povređeno je prilikom guranja sa pripadnicima specijalne jedinice policije pri ulasku u zadrugu, navodi ovaj portal.

Prethodno su, prenosi Radio-televizija Republike Srpske, članice udruženja presekle žičanu ogradu ispred "bele kuće" Elektroprenosa u Potočarima i položile cveće na mestu stradanja Bošnjaka.

Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić tvrdi da policija nije primenila nikakvu silu tokom današnjih incidenata u Srebrenici i Bratuncu, koji su nastali zato što članovi porodica stradalih Bošnjaka iz Srebrenice nisu imali odobrenje da uđu na dva privatna poseda.

On je naglasio da je sve snimljeno i da je o svemu što se desilo obavešteno i nadležno tužilaštvo.

"Ukoliko bilo čiji snimak otkrije da je bilo koji policajac, na svoju ruku, primenio silu, on će biti sankcionisan. Ali i svi oni koji su primenili silu, počinili prekršaj ilii krivično delo u ovom incidentu, moraju da očekuju da će tužilaštvo odlučiti o pokretanju istrage, ako se radi o krivičnom delu, ili će policija izdati prekršajni nalog", rekao je Vasić.

Kako je Feni kazao dežurni lekar službe Hitne pomoći Doma zdravlja u Kladnju Samir Jusupović, pregledano je šest pacijentkinja kod kojih su konstatovane lakše povrede - modrice po rukama, nogama i grudnom košu, dok je jednoj pacijentkinji pružena lekarska pomoć usled visokog krvnog pritiska.

"Sve pregledane pacijentkinje su otpuštene iz Hitne pomoći sa savetom za kućno lečenje i, eventualno, da se po potrebi jave na kontrolu kod porodičnih lekara", kazao je dr Jusupović.

Po njegovim rečima, jedna pacijentkinja je dobila terapiju putem injekcije, a ostalima je savetovano da stavljaju obloge i, eventualno, uzimaju lekove protiv bolova.

Isto je za Fenu potvrdila i predsednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić koja je zadobila povrede ruke i stomaka.

Kazala je da su kod nje konstatovane lakše povrede, te da im je savetovano da zatraže lekarsku pomoć ukoliko osete bilo kakve tegobe.

Obilazak mesta stradanja Bošnjaka iz istočne Bosne organizuje se u okviru programa obeležavanja 11. jula, Dana sećanja na genocid u Srebrenici.

Porodice su obišle i stratišta u Petkovcu, Orahovcu, Branjevu, Pilici i Kasabi, gde su položile cvijeće i odale počast svojim najmilijim brutalno ubijenim u julu 1995.

Mesta stradanja danas su obišli i članovi Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Holandije, Italije, Srbije i Turske, prenosi Klix.ba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: